Lūsis komentē ⟩ Satraukumam nav pamata – vakcinēšanos var apvienot ar košanu (2)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Laikā, kad vakcīnu skeptiķu skaits valstī ir kritiski augsts un ierobežojumu izmaiņām izsekot kļūst arvien grūtāk, Vakcinācijas projekta birojs beidzot sācis raidīt signālus, ka tomēr saprot, ko dara. Beidzot viņi sapratuši, kā uzrunāt parasto cilvēku, kurš baidās no vakcīnas drošības un tās potenciālajām sekām uz veselību ilgtermiņā.

Jāteic, ka sākotnēji biju viens no tiem, kuram Vakcinācijas projekta biroja publiski izskanējušās algas šķita visnotaļ adekvātas. Jo darbs tomēr ir uz noteiktu termiņu, atbildība ļoti augsta, jāpiesaista paša augstākā kaluma speciālisti, turklāt pilnīgi skaidrs, ka neatkarīgi no rezultāta daļa sabiedrības publiski viņiem metīs virsū pilnīgi visus atkritumus, kas gadīsies pa rokai.

Manu pārliecību par biroja darbu nedaudz iedragāja pāris noskatītās intervijas ar tā vadītāju Evu Juhņēviču. Tās neradīja pārāk lielu iespaidu, ka vadītāja pilnībā saprot un seko līdzi tam, ko dara. Piemēram – viņai nebija ne jausmas, kas notiek, ja dienas beigās paliek kāds atvērts iepakojums ar neizlietotām vakcīnām. Neviļus atausa atmiņā visas 2018. gada Dziesmu svētku rīkošanā pieļautās kļūdas, kad Juhņēviča bija svētku izpilddirektore. Bet labi, pieņemsim, ka vadītājs nevar būt informēts par katru sīkāko detaļu līdz milimetra precizitātei. Un darbs tomēr sākts pavisam nesen.

Vēl stingrāk mana sākotnējā viedokļa pamatus iedragāja labklājības ministres Ramonas Petravičas publiskā vakcinēšana. Lai arī saprotu ideju par publisku VISU ministru potēšanu, no pieredzējušas augsta līmeņa speciālistu komandas tomēr cerēju sagaidīt izpratni par to, kā to uztvers pārējā sabiedrība. Varēja viņu sapotēt pa kluso nākamajā dienā vai pēc nedēļas, bet publiski rindas priekšgalā izvirzīt cilvēku, kurš principā ir atbildīgs par pandēmijas uzliesmojumiem sociālajos centros un pansionātos, manuprāt, bija publisko attiecību katastrofa.

Tomēr beidzot Vakcinācijas projekta birojs paveica ko tādu, kas pilnībā atjaunoja manu pārliecību. Proti – twitter kontā @VakcinacijaLV tika ierakstīts:

“Saņēmām jautājumu no kāda portāla: vai tiesa, ka nedrīkst lietot alkoholu veselu mēnesi pēc Covid-19 potes? Atbildam: Uztraukumam nav pamata, visas Latvijā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 var droši apvienot ar alkohola lietošanu. P.S. Tomēr visu ar mēru!”

Foto: TVNET

akreditēts koučs, ordinēts mācītājs un individuālās pašsuģestijas reibuma apskaidrības praktiķis varu teikt, ka šis nu beidzot ir trāpīts desmitniekā. Saprotams, ka mani, gluži kā visus pārējos, ļoti satrauc doma, ka pēc vakcinēšanās uz veselu mēnesi būtu jāpārtrauc lietot alkoholu. Es teiktu, ka pat nedēļa būtu par skarbu. Iespējams, daudzi tieši šā iemesla dēļ līdz šim bija ļoti kategoriski iestājušies pret Covid-19 vakcīnām. 

Tātad, draugi, – satraukumam nav pamata un vakcinēšanos pavisam droši varēsim apvienot ar buhāšanu. Aplaistīt poti, tā sakot. Pacelt glāzi par pūļa imunitāti. Nokāpt pagrabā. Nu tad!

Ja iepriekš kādam vēl bija šaubas par Vakcinācijas projekta biroja darbinieku algu apjomiem, tad tagad ir pilnīgi skaidrs, ka divi līdz pieci tūkstoši eiro par augstākā līmeņa komunikāciju ir pilnībā adekvāts atalgojums. Ir skaidrs, ka birojs prot ne tikai saskatīt problēmsituācijas, bet arī trāpīgi un operatīvi tās atrisināt, komunicējot ar cilvēkiem tiešā un saprotamā valodā.

Domāju, ka tieši šādā pat stilā komunikāciju ar iedzīvotājiem vajadzētu turpināt – runājot par īstajām problēmām. Neviens nevēlas dzirdēt to, kādu sertifikāciju un pārbaudes izgājusi kārtējā jaunā vakcīna. Bet – vai es varēšu nepārtraukt dzert? Vai man no tās nebūs aizcietējums? Vai videosazvanē ar kolēģiem mani mati neizskatīsies tizli? Vai narkotiku lietošana paralēli vakcīnai neietekmēs imunitātes veidošanos? Vai drīkstēšu turpināt ēst neveselīgi un gulēt pārāk maz? Vai no potes man nepielips gejs? Vai mikročips tiek ievadīts ķermenī jau ar pirmo poti, vai tikai otrajā reizē?  

Ļoti ceru, ka Vakcinācijas projekta biroja twitter kontā tiks publicētas atbildes uz šiem aktuālajiem jautājumiem. Informēta sabiedrība ir laimīga sabiedrība. Un iereibusi sabiedrība ir vēl laimīgāka. Pacelsim glāzes par vakcīnu!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu