Pētījums: nākotnē lielākā daļa dzīvības uz Zemes vienkārši nosmaks (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzmaska
Gāzmaska Foto: Unsplash

Tagad dzīvība ar skābekli bagātajā vidē uz Zemes zeļ un plaukst, tomēr tā nav bijis vienmēr. Zinātnieki paredz, ka nākotnē atmosfēra atkal atgriezīsies stāvoklī, kad tā ir bagāta ar metānu, bet nabadzīga ar skābekli.

Tas, visticamāk, nenotiks vēl kādus miljards gadus, tomēr, kad šis brīdis pienāks, viss norisināsies diezgan strauji, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Geoscience”

Šīs pārmaiņas mūsu planētu nogādās atpakaļ stāvoklī, kas uz Zemes valdīja pirms tā saucamā “Lielā oksidācijas notikuma” pirms 2,4 miljoniem gadu. Turklāt pētnieki saka, ka skābeklis atmosfērā, visticamāk, nav permanenta lieta apdzīvojamās pasaulēs. 

“Modelis parāda, ka atmosfēras skābekļa samazināšanās, kad O2 līmenis strauji krītas, sāksies vēl pirms mitru siltumnīcveida apstākļu sākšanās, kā arī pirms ūdens zuduma no atmosfēras,” rakstīts pētījumā. 

Tajā brīdī pienāks gals cilvēkam un visām citām dzīvības formām, kas paļaujas uz skābekli, lai izdzīvotu. Tieši tāpēc būtu jāapsver, kā mūsu planētu tuvāko miljards gadu laikā novirzīt no šā ceļa. 

Iepriekš zinātnieki jau ir paredzējuši, ka palielināta Saules radiācija divu miljardu gadu laikā no Zemes virsas liks pazust okeāniem, tiesa, jaunais pētījums liecina, ka skābekļa zudums dzīvību iznīcinās pirmais. 

“Skābekļa līmeņa kritums būs ļoti, ļoti dramatisks. Mēs šeit runājam par aptuveni miljons reižu mazāku skābekļa līmeni nekā ir tagad,” zinātnes izdevumam “New Scientist” stāstīja zinātnieks Kriss Reinhards. 

Šis pētījums ir nozīmīgs arī meklējumos pēc apdzīvojamām planētām ārpus Saules sistēmas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu