Couch-19 (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Atelier Tobia Zambotti. Raffaele Merler

Itāļu dizainers Tobia Zamboti radījis dīvānu no izlietotām vienreizējās lietošanas sejas maskām, lai vērstu uzmanību uz koronavīrusa pandēmijas rezultātā radušos plastmasas atkritumu daudzumu.

Ar tiešu atsauci uz Covid-19 par Couch-19 dēvētā dīvāna dizaina tapšanai tika savāktas lietotas sejas maskas Pergine Valsuganā, dizainera dzimtajā pilsētā Itālijas ziemeļos.

Gaiši zilās maskas ievietotas caurspīdīgā termoplastikas polimēra apvalkā, kas līdzinās aisberga virsotnei kā mājiens, ka dīvānā izmantotie 10 000 sejas masku ir vien neliela daļa no 129 miljardiem masku, kas pasaulē kopš pandēmijas sākuma katru mēnesi izmestas.

Saskaņā ar aplēsēm aptuveni 75% no izlietotajām sejas maskām nonāks atkritumu poligonā vai peldēs ūdeņos, kur aptuveni 450 gadu laikā tās sadalīsies mikroplastmasā un nonāks ūdens dzīvnieku organismos.

Foto: Atelier Tobia Zambotti. Raffaele Merler

“Mēs cīnāmies pret pandēmiju ar viegliem, lētiem un vienreizlietojamiem plastmasas risinājumiem, piemēram, maskām, cimdiem un sejas aizsargiem, lai arī pastāv lieliskas ilgtspējīgas alternatīvas, un mēs visi zinām, cik svarīgi ir tās izmantot. Mans mērķis ar šo projektu bija kaut ko, kas tiek uzskatīts par atkritumiem, pārvērst par kaut ko jēgpilnu, ” sacījis dizainers.

Lai arī koronavīrusa daļiņas uz maskām var noturēties vien septiņas dienas, Zamboti drošības pēc tās turēja karantīnā veselu mēnesi – noslēgtos plastmasas maisiņos. Kā arī dezinficēja tās ar ozona aerosolu.

Maskas tika sablīvētas četrās atsevišķās polivinilhlorīda apvalka daļās, kuras var savienot vairākās sēdvietu konfigurācijās, no dīvāna līdz guļvietai.

Foto: Atelier Tobia Zambotti. Raffaele Merler

Dizaineram bija svarīgi, lai materiāls būtu izturīgs, caurspīdīgs un “ledains”. Plastmasa ir nekaitīga, ja tā ir pārstrādājama, uzskata Zamboti un apgalvo, ka viņa izvēlētais PVC materiāls ir 100% pārstrādājams.

Tomēr pēdējos gados vairāki vides aizstāvji ir sākuši apstrīdēt otrreizējās pārstrādes efektivitāti plastmasas piesārņojuma novēršanā. Pētījumi liecina, ka tikai 9% no izmestajiem plastmasas materiāliem tiek pārstrādāti.

Lielākā daļa plastmasas ir izgatavota no fosilā kurināmā. Tā iegūšana un rafinēšana rada krietnu daudzumu oglekļa emisijas neatkarīgi no tā, vai tā beigās tiek pārstrādāta vai ne.

Foto: Atelier Tobia Zambotti. Raffaele Merler

Tā rezultātā vairāki dizaineri ir pievērsušies vairākkārt lietojamo auduma sejas masku radīšanai, kuras var lietot arī kā apģērba aksesuārus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu