ASV bijušā prezidenta Donalda Trampa otrā impīčmenta lietas izskatīšana Senātā apliecināja, ka ASV demokrātija joprojām ir spēcīga, lai arī tiem, kas šo izrādi vēroja, tam varbūt bija grūti noticēt. Četros Trampa gados piedzīvotais pārspīlētais un vulgārais nicinājums pret procedūru un precedentu būtiski mazināja ASV politiskās sistēmas noturību, tomēr impīčmenta procedūra no jauna apstiprināja ASV demokrātisko institūciju spēku. 

Trampa administrācija satricināja Ameriku, aktīvi noraidot demokrātiskās institūcijas, tam kulmināciju piedzīvojot 6.janvārī, kad Trampa uzkūdīts pūlis ielauzās Kapitolija ēkā Vašingtonā. Tagad, prezidenta Džo Baidena prezidentūras laikā, paļaušanās uz demokrātijas pamatiem, šķiet, ir atgriezusies.

Tomēr ASV demokrātija joprojām ir ievainojama, ne mazāk pateicoties daudzu amerikāņu negribēšanai uzticēties demokrātiskajām institūcijām. Laikā, kad Tramps prezidenta amatā cītīgi strādāja, lai deinstitucionalizētu Ameriku un gūtu personīgu labumu, Republikāņu partija vai nu nedarīja neko, vai, atsevišķos gadījumos, pat uzgavilēja Trampa rīcībai, tādējādi paverot ceļu dumpim. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X