Covid ASV nav beidzies, un maskas nededzina daudzos štatos (10)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Pēdējā laikā popularitāti iemantojuši ieraksti par ierobežojumiem dažādās valstīs – vairākos ASV štatos esot atcelti visi aizliegumi, cilvēki dedzinot maskas, bet citviet to esot mazāk nekā Latvijā. Ierakstos ierobežojumu mīkstināšanas tempi un apjoms ir krietni pārspīlēts, tomēr ar tiem dalās tūkstošiem cilvēku.

Populārāko tālāk padevuši 4,5 tūkstoši cilvēku. Ierakstā vēstīts: 

“ASV daudzos štatos dedzina maskas, jo covids ir beidzies!”

Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Re:Check neizdevās atrast informāciju, ka masku dedzināšana notiek daudzos štatos. Ierakstam pievienots video, kas uzņemts Aidaho štatā, kur vairāki cilvēki protesta akcijas laikā tiešām dedzinājuši maskas, raksta The Guardian. To apmeklējuši apmēram 100 cilvēki. Līdzīgs pasākums pagaidām plānots vēl Teksasā. 

Aidaho štata līmenī masku nēsāšana nekad nav bijusi obligāta, taču tās tiek “stingri rekomendētas”, norādīts štata mājaslapā. Prasība maskas lietot obligāti ir atsevišķos štata reģionos un pilsētās. Citi ierobežojumi štatā nedaudz mīkstināti februārī, kad kritās hospitalizēto iedzīvotāju skaits, bet nav pilnīgi atcelti, vēsta The New York Times. Piemēram, nav atļauts pulcēties vairāk kā 50 cilvēkiem, liecina ierobežojumu saraksts štata mājaslapā.

Tāpat nav pamata teikt, ka ASV Covid-19 ir beidzies, lai gan pēdējās nedēļās valstī ievērojami krities gan jauno gadījumu, gan nāvju skaits. 

 

Vēl teju divi tūkstoši cilvēku dalījušies ar ierakstu, kurā teikts: “Teksasa, Misisipi un citi štati pasludināja pilnīgu ar KOV saistīto ierobežojumu atcelšanu (masku režīma, sociālās distancēšanās atcelšana utt.)” un “Daudzi Republikāņu štati izrādīja atbalstu pirmajiem pārmaiņu vēstnešiem, savukārt “probaidena” štati ar to līderiem priekšgalā pauda sašutumu.”

Foto: Re:baltica

Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Teksasas gubernators paziņojis, ka atceļ obligāto prasību nēsāt masku un klientu uzņemšanas skaita limitus uzņēmumiem, ziņo The New York Times. Savukārt Misisipi tomēr saglabājušies atsevišķi ierobežojumi, proti, maskas joprojām jānēsā skolās. Pēcstundu nodarbības var piedalīties puse skolēnu ārtelpās un tikai 25% iekštelpās. Apmeklētāju skaita ierobežojums līdz 50% attiecas arī uz universitāšu sporta pasākumiem, vēsta Mississippi Today. 

CNN norāda, ka maskas obligāti vairs nav jānēsā arī Ziemeļdakotas, Aiovas un Montanas štatos. Lai gan šie ir republikāņu vadīti štati, kopumā nav tā, ka šajā jautājumā notikusi skaidra dalīšanās atkarībā no gubernatoru partejiskās piederības. Piemēram, Arizonā, RietumvirdžīnijāOhaioAlabamāIndianā un Masačūsetsā, kuru gubernatori ir republikāņi, pagaidām saglabāta prasība nēsāt masku. Savukārt ierobežojumi mīkstināti arī demokrātu pārvaldītajos štatos, piemēram, Konektikutas demokrātu gubernators no marta vidus ļāvis brīvi apmeklēt restorānus, frizētavas, bibliotēkas un muzejus, lai gan jānēsā maskas. Ierobežojumi nesen mīkstināti arī citos tā sauktajos demokrātu štatos, piemēram, DelaverāKentukiLuiziānāMenāŅūdžersijā

Teju divi tūkstoši dalījušies arī ar šādu ierakstu:

“ASV 17 štati noņem maskas un visus corona aizliegumus, Minskā lielveikali, restorāni vaļā, Zviedrijā arī  [❓] Mūsu valdība [❓] turpina atbalstīt tirāniju.”

Foto: Re:baltica

Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

ASV nav tik daudz štatu, kur nav nekādi Covid-19 ierobežojumi, liecina organizācijas Nacionālā štatu veselības politikas akadēmija apkopotā informācija

Re:Check neatrada informāciju par kādiem ierobežojumiem Minskas lielveikalos vai restorānos, taču novembra vidū pilsētā ieviesta obligāta prasība nēsāt masku sabiedriskās vietās, piemēram, sabiedriskajā transportā, kā Re:Check rakstīja jau iepriekš. Arī Zviedrijā ir atvērti lielveikali un kafejnīcas, taču ir dažādi citi ierobežojumi. Piemēram, nav ļauti publiski pasākumi ar vairāk nekā astoņu cilvēku dalību. Izņēmums ir bēres, tās var apmeklēt 20 cilvēki. Restorāni jāslēdz pēc 20.30, pie viena galdiņa drīkst sēdēt četri cilvēki, bet iepirkšanās centru restorānos – ne vairāk kā viens cilvēks pie galdiņa.

Lūdzām ieraksta autorei norādīt avotu saviem izteikumiem, taču viņa uz ziņu neatbildēja.

Jāpiebilst arī, ka Latvijas nav vienīgā valsts, kur pārskata vai ievieš papildu ierobežojumus. Piemēram, Igaunijā vismaz uz mēnesi slēgs skolas, lūgs vecākiem nevest bērnus uz bērnudārzu, aizvērs restorānus un visus veikalus, kur netirgo pirmās nepieciešamības preces. Valstī pēdējās nedēļās strauji izplatījies vīrusa Lielbritānijas variants, vēsta sabiedrisko mediju portāls Err.ee. Bārus un restorānus slēgs arī Somijā, bet Norvēģijā skolās un bērnudārzos palielinās mācību daļu, kas notiek attālināti, atceltas brīvā laika aktivitātes. Jau iepriekš slēgti restorāni, sporta zāles, teātri, kinoteātri un vairums veikalu. Arī Itālija piedzīvo slimības uzliesmojumu vīrusa mutāciju dēļ. Vairākos reģionos atkal slēgtas skolas, bāri un restorāni, tiks ierobežota kustība starp reģioniem un ieviesta komandantstunda, ziņo Bloomberg un TheLocal.it

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu