"AstraZeneca" atkal paziņo par ES paredzēto vakcīnu piegāžu samazināšanu (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas uzņēmums "AstraZeneca" sestdien atkal paziņojis par Eiropas Savienībai (ES) paredzēto Covid-19 vakcīnu piegāžu samazināšanu.

"Neskatoties uz neatlaidīgo darbu, lai piegādes palielinātu, "AstraZeneca" ar nožēlu jāpaziņo par Eiropas Savienībai plānoto Covid-19 vakcīnu piegāžu samazināšanu," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Līdz šā mēneša beigām Eiropas Savienība saņems 30 miljonus "AstraZeneca" vakcīnu, lai gan iepriekš bija solīti 40 miljoni, bet vēl agrāk - pat 90. Līdz ar to šis ir jau trešais apsolītā piegāžu apjoma samazinājums.

Piegādes vājo vietu iemesls Eiropā esot grūtības uzsākt darbu līgumražotāja "Thermo Fisher" Beļģijas rūpnīcā. Jau februārī "AstraZeneca" paziņoja, ka ES rūpnīcas var saražot tikai pusi no 180 miljoniem vakcīnas devu, kas tiek solītas gada otrajā ceturksnī. 

Turklāt "AstraZeneca" otrajā ceturksnī vēlējās uz ES nogādāt 75 miljonus vakcīnas devu no rūpnīcām Lielbritānijā, ASV un Indijā. Tomēr šīs ieceres ir izjaucis ASV un Indijā noteiktais vakcīnu eksporta aizliegums, kā arī līgumiskie šķēršļi eksportam Lielbritānijā.

Laikraksts „Süddeutsche Zeitung” piektdien ziņoja, ka otrajā ceturksnī plānoto 180 miljonu „AstraZeneca” vakcīnu devu piegādi Eiropas Savienībai uzņēmums tagad jau ir samazinājis līdz 70 miljoniem.

Lielā mērā tas ir saistīts tieši ar ASV īstenoto politiku vakcīnu eksporta jomā, kas pašlaik ir faktiski ir pārtraukts. Pēc laikraksta "New York Times" šonedēļ vēstītā, „AstraZeneka” ražotnē ASV Ohaio štatā pašlaik tiekot uzglabātas aptuveni 30 miljoni „AstraZeneka” vakcīnu devas, bet kādā laboratorijā Merilendas štatā – vēl vairāki desmiti miljonu. Pašās ASV šīs vakcīnas lietošanu vēl nav apstiprinājusi Federālā zāļu un pārtikas pārvalde (FDA), taču izvest vakcīnas uz citām valstīm ir aizliegts. Arī pašreizējā ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir noraidījusi visus lūgumus mainīt šo politiku.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu