Dombrovskis sola ar JV pieredzi sekmēt augšupeju jaunajos novados (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rakstu līdzautors, Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis piedalās monogrāfijas "Latvijas Eiropas ceļš: 15<30<100" atklāšanas pasākumā.
Rakstu līdzautors, Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis piedalās monogrāfijas "Latvijas Eiropas ceļš: 15<30<100" atklāšanas pasākumā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) "pieredze darbā un krīžu pārvarēšanā" sekmēs augšupeju jaunajos novados, šādu viedokli sestdien notiekošajā partijas "Vienotība" domes un apvienības "Jaunā vienotība" kopsēdē pauda JV politiķis, eirokomisārs Valdis Dombrovskis.

"Šajās vēlēšanās mums ir jāsniedz redzējums par to, kā katrs jaunais novads var dot savu pienesumu valsts izejai no krīzes un mērķtiecīgi izmantot pieejamos Eiropas un valsts budžeta finanšu resursus. Šajā kontekstā svarīga būs spēja koordinēt darbu pašvaldību, valdības un arī Eiropas līmenī," sacīja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka ir jāsniedz arī skaidrs redzējums tam, kā valsts attīstības prioritātes, tai skaitā ekonomikas zaļā un digitālā transformācijas, un sociāli iekļaujoša izaugsme tiks saskaņotas ar jauno novadu vajadzībām un iespējām. "Tie nebūs viegli uzdevumi, bet politikā vieglu uzdevumu nemēdz būt. Īpaši tādās sarežģītās situācijās, kā pašreizējā. Esmu pārliecināts, ka JV ilggadējā pieredze gan krīžu pārvarēšanā, gan ikdienas darbā ļaus šādu redzējumu sagatavot un īstenot dzīvē," teica Dombrovskis.

Savā uzrunā Dombrovskis norādīja, ka pēc globālās finanšu un ekonomiskās krīzes 2008.gadā gan Eiropas Savienībā (ES), gan Latvijā tika veiktas nopietnas strukturālās reformas un, pateicoties tām, šajā krīzē Latvija nonākusi ar sabalansētu ekonomikas attīstību un stabilu finanšu situāciju, savukārt atbildīga fiskālā un makroekonomiskā politika pirmskrīzes periodā tagad dod iespēju Latvijai veikt nepieciešamos ekonomikas stimulēšanas pasākumus.

Politiķis uzskata, ka ES reakcija uz pandēmijas izraisīto krīzi bija ātra un izlēmīga.

"Kopumā tiek vērtēts, ka dalībvalstu un ES īstenotie pasākumi ir ļāvuši būtiski - par 4,5 procentpunktiem mazināt ekonomikas kritumu pagājušajā gadā. Jaunākās ekonomiskās prognozes dod pamatu cerībai, ka jau pavasarī sāksies ekonomikas atkopšanās ar spēcīgāku pieaugumu gada otrajā pusē," prognozēja Dombrovskis.

Tāpat viņš atzīmēja, ka ES ir vienojusies par apjomīgāko stimulu paketi ES vēsturē - tās kopējais apmērs ir 1,82 triljoni eiro. Turklāt Eiropas ekonomikas atjaunošanas plāns - 750 miljardi eiro - tiks finansēts, kopīgi aizņemoties līdzekļus finanšu tirgos. Šāda pieeja ES līmenī tiek īstenota pirmo reizi.

Dombrovskis izcēla divus lielus izaicinājumus, kas aktuāli jārisina pašreiz. Kā pirmo viņš minēja to, ka pēc iespējas ātrāk ierobežot Covid-19 izplatību un atgriezties pie normālas valsts, ekonomikas un arī sabiedrības funkcionēšanas, bet, otrkārt, valsts un pašvaldību līmeni nodrošināt vienotu, kopīgu redzējumu par pieejamā ES finansējuma racionālu izmantošanu.

"Vakcinācija, neapšaubāmi, ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem izejai no krīzes un ekonomikas atlabšanai, tādēļ nepieciešama gan visu valsts pārvaldes līmeņu un nevalstiskā sektora, gan katra Latvijas iedzīvotāja personīga iesaistīšanās cīņā ar pandēmiju," teica politiķis.

Viņš uzsvēra, ka pašvaldībām, kā iedzīvotājiem tuvākajam pārvaldības līmenim, ir aktīvi jāiesaistās vakcinēšanas kampaņas veicināšanā. "Aktīvākās pašvaldības jau šobrīd ir aktīvi iesaistījušās gan iedzīvotāju informēšanā, gan praktiski atbalstot vakcinēšanas izvēršanu savā teritorijā," piebilda JV pārstāvis.

Savukārt, runājot par ES finansējumu, Dombrovskis uzsvēra, ka pieejamo avotu pašlaik ir salīdzinoši daudz.

"ES fondi 2021. - 2027.gadiem, Ekonomikas Atjaunošanas un noturības instruments, kopienu programmas, Taisnīgas Pārkārtošanās fonds, paaugstinātie aizņemšanās griesti pašvaldībām - tas nebūt nav pilns finansējuma avotu saraksts. Atslēgas vārdi efektīvai finansējuma izmantošanai un valsts ekonomikas atjaunošanai ir pārdomāta stratēģija un administratīvā kapacitāte," teica Dombrovskis, piebilstot, ka viņa ieskatā JV to spēj nodrošināt.

Tāpat viņš atzīmēja, ka pašreiz svarīgi ir pēc iespējas ātrāk sagatavot Latvijas Ekonomikas Atjaunošanas un noturības plānu, kas būs pamats ES finansējuma saņemšanai ekonomikas atveseļošanai. "Ātra plāna apstiprināšana nozīmē arī skaidrus orientierus kvalitatīvu jauno novadu plānošanas dokumentu izstrādei un ātru finansējuma nonākšanu pašvaldību rīcībā," sacīja politiķis.

Jau vēstīts, ka sestdien notiek partijas "Vienotība" domes un JV kopsēde, kurā iepazīstina ar apvienības piedāvājumu 2021.gada pašvaldību vēlēšanām visā Latvijā.

Pašvaldību vēlēšanas plānotas šā gada jūnija pirmajā sestdienā, un domes tiks ievēlētas 41 pašvaldībā - sešās valstspilsētās un 35 novados. Rīgā pašvaldību vēlēšanas jau ir notikušas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu