Austrumlatvijā vides eksperti atklājuši jaunu klinšu ērgļu ligzdu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LVM

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vides eksperti Austrumlatvijā atklājuši jaunu klinšu ērgļu ligzdu, liecina LVM publiskotā informācija.

LVM skaidro, ka pārbaudot vairākas attālas un citos gadalaikos grūti sasniedzamas klinšu ērgļiem būvētas mākslīgās ligzdas, vides eksperti atklāja, ka klinšu ērgļi sākuši apdzīvot vienu no šādām īpaši būvētām ligzdām un, iespējams, sāk to pamazām iekārtot ligzdošanai.

Latvijā ir vien astoņi līdz desmit klinšu ērgļu pāri, tāpēc šis atklājums ir jo īpaši nozīmīgs, uzsvēra LVM.

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis skaidroja, ka LVM vides eksperti no egļu kārtīm būvē ligzdu mākslīgās pamatnes, lai veicinātu klinšu ērgļu ligzdošanas sekmes un to aizsardzību. Tostarp viena no šādām pamatnēm uzstādīta 2017.gadā Austrumlatvijas purvos.

"Ligzdas centrā ērgļi ir izveidojuši padziļinājumu jeb tā saucamo ligzdas bedri. Ligzdas pārbaudes laikā netālu tika novērots klinšu ērgļa tēviņš ar riesta uzvedību, izdodot tai raksturīgos spalgos saucienus. Šādas pazīmes norāda uz iespējamu gatavošanos ligzdošanai, kas tiek uzsākta marta otrajā pusē," norāda Bergmanis.

LVM informē, ka Latvijas klinšu ērgļu populācija tiek vērtēta ar 8 līdz 10 pāriem ērgļu, un tā ir viena no retākajām ligzdojošo putnu sugām Latvijā. Klinšu ērgļi apdzīvo plašus purvu masīvus un tiem piegulošus mežus. Klinšu ērgļi ir nometnieki, ligzdas būvē jau ziemā, bet olas tiek dētas martā, kad purvus parasti klāj sniegs un temperatūra naktīs nereti noslīd zem mīnus 10 grādu atzīmes.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums 2020.gadā bija 350 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa pirms uzņēmuma ienākuma nodokļa nomaksas bija 75,7 miljoni eiro. Tādējādi, pēc aģentūras LETA aprēķiniem, kompānijas apgrozījums pērn sarucis par 6,7%, salīdzinot ar 2019.gadu, bet LVM peļņa pirms uzņēmuma ienākuma nodokļa nomaksas samazinājusies par 36%.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu