Pētījums: dzimst vairāk dvīņu nekā jebkad (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dvīņi
Dvīņi Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka visā pasaulē ir palielinājusies dvīņu dzimstība. Ko tas varētu nozīmēt? 

Kopš 1980. gadiem pasaulē dvīņu dzimšanas skaits ir palielinājies par vairāk nekā 30% - no 9 uz 12 dvīņu gadījumiem uz 1000 dzemdībām no 2010. līdz 2015. gadam. 

Turklāt šā perioda laikā par 42% palielinājās absolūtais dvīņu skaits – no 1,1 miljona dvīņu dzemdībām 1980. gadu sākumā līdz 1,6 miljoniem 2010. gada sākumā. Salīdzinoši kopējais dzemdību skaits tajā pašā periodā visā pasaulē palielinājās par tikai 8%. 

Dvīņu skaita pieaugumu varētu skaidrot ar ekstrakorporālās (ārpusķermeņa) apaugļošanas jeb IVF (in vitro fertilizācija) parādīšanos, kad olšūna ar spermu tiek apaugļota laboratorijā, bet pēc tam ievietota dzemdē. Ir zināms, ka šī procedūra var palielināt dvīņu piedzimšanas iespēju. 

“Relatīvais un absolūtais dvīņu skaits kopš 20. gadsimta vidus ir augstāks nekā jebkad. Tas ir nozīmīgs fakts, jo dvīņu dzemdības ir saistītas ar lielāku mazuļu mirstību un citām komplikācijām grūtniecības laikā un pēc dzemdībām,” paziņojumā rakstīja viens no pētījuma autoriem Kristiāns Mondens. 

Aizvien vairāk sieviešu izvēlas bērnu radīt lielākā vecumā, kas arī varētu daļēji skaidrot dvīņu skaita pieaugumu, jo dvīņi ir raksturīgāki vecākām sievietēm. 

Pētnieki izanalizēja informāciju par dvīņu dzimšanu no 165 valstīm starp 2010. un 2015. gadu. No 112 valstīm zinātnieki savāca informāciju par dvīņu dzimstību arī starp 1980. un 1985. gadu, kas ļāva šos abus periodus salīdzināt. 

Pētnieki atklāja, ka vairāk nekā 30 gadu ilgā periodā 74 no 112 valstīs dvīņu dzimstība palielinājās par vairāk nekā 10%. 

Kontinenta līmenī augstākais dvīņu dzimstības līmenis novērots Ziemeļamerikā, kur tas pēdējo 30 gadu laikā palielinājies par 71%. Eiropā šis līmenis palielinājies par 58%, bet Okeānijā par 46%. 

Āfrikā ir augstākais dvīņu dzimstības līmenis visā pasaulē. Tur katrās 1000 dzemdībās piedzimst 17 dvīņi. Tur gan šis dvīņu dzimstības līmenis 30 gadu laikā nav īpaši mainījies. Pētnieki uzskata, ka dažas Āfrikas populācijas ģenētiski ir ar lielāku noslieci dvīņu dzimšanai.  

“Abos periodos Āfrikā bija augstākais dvīņu dzimstības līmenis, un laika gaitā netika novērota šī līmeņa paaugstināšanās. Tomēr Eiropā, Ziemeļamerikā un Okeānijā šis līmenis ir palielinājies ļoti strauji,” teica Mondens. 

Jāņem vērā, ka pastāv atšķirība tajā, cik liela iespēja ir izdzīvot dvīņiem bagātākās un nabadzīgākās valstīs. 

Pētnieki saka, ka vajadzētu labāk novērot dvīņu dzimstību – īpaši nabadzīgākās valstīs, jo par daudzām šādām vietām informācijas trūkst. Tas ir arī galvenais šā pētījuma ierobežojums. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Human Reproduction”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu