"AstraZeneca" vakcīna – jautājumi un atbildes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Vadym Pastukh, Shutterstock.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) publicēja apkopojošu informāciju par "AstraZeneca" vakcīnu, kuras izmantošana šobrīd papildu piesardzības nolūkā uz laiku līdz divām nedēļām ir apturēta. Šeit atradīsi atbildes uz jautājumiem par "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izstrādāto vakcīnu. Ja neatradi savu jautājumu, tad raksti uz covidjautajumi@spkc.gov.lv.

 
 

Cik ilgi plānots apturēt "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu Latvijā?

Latvija lēmusi apturēt "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu līdz divām nedēļām, sākot ar 16.martu.

Man bija paredzēta vakcinācija ar "AstraZeneca" šodien. Neskatoties uz rekomendācijām pārtraukt vakcināciju uz laiku drošības nolūkos, es vēlos vakcinēties. Vai to drīkst?

Nē. Visas ārstniecības iestādes, tai skaitā arī ģimenes ārsti, ievēro šo piesardzības rekomendāciju un uz laiku pārtrauc vakcināciju  ar "AstraZeneca".

Ģimenes ārsti un ārstniecības iestādes sazināsies ar visiem, kuriem bija plānotas vakcinācijas ar "AstraZeneca".

Ko darīt ģimenes ārstiem ar atvērtajiem "AstraZeneca" flakoniem?

Atvērtos flakonus nepieciešams glabāt ledusskapī saskaņā ar uzglabāšanas noteikumiem. Atvērtos flakonus šobrīd nedrīkst lietot vai izmest.

Esmu saņēmis pirmo "AstraZeneca" poti, bet šobrīd vakcinācija ar šo vakcīnu ir apturēta uz laiku – kā man rīkoties?

Latvijas Imunizācijas valsts padome rekomendējusi "AstraZeneca" otro devu ievadīt 9 līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas. Tuvāko divu nedēļu laikā, kamēr vakcinācija ar šo vakcīnu uz laiku ir apturēta, nevienam iedzīvotājam nav jāsaņem otrā deva. Otrās devas būtu jāsāk vakcinēt ne ātrāk kā aprīlī.

Iesakām vērot savu pašsajūtu un ziņot savam ģimenes ārstam, ja pašsajūta pasliktinās.

Esmu saņēmis pirmo "AstraZeneca" poti. Ja šo vakcīnu apturēs vispār, vai otrajā reizē būs cita ražotāja vakcīna? Vai vakcinācija būs jāsāk no jauna?

Šobrīd nav zinātniski pārbaudīta iemesla un atļaujas jaukt vakcīnu ražotājus vienā vakcinācijas kursā. Tiklīdz Eiropas Zāļu aģentūra paziņos izmeklēšanas rezultātus par to, vai pastāv cēloņsakarība starp "AstraZeneca" vakcīnu un trombembolijas gadījumiem, Latvija lems par tālāko rīcību. Aicinām sekot līdzi aktualitātēm.

Latvija lēmusi apturēt "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu līdz divām nedēļām sākot ar 16.martu.

Vai vakcinācijas pārtraukums ar "AstraZeneca" vakcīnu ir visām līdz šim piegādātajām vakcīnu kravām, vai tikai kādai konkrētai piegādes kravai?

Ierobežojums attiecas uz visām šobrīd Latvijā esošajām "AstraZeneca" vakcīnām.

Vai Latvija atteiksies no "AstraZeneca" piegādes kravām, kuras plānotas saņemt tuvākajā laikā?

Nē, vakcīnu kravas saņems un uzglabās saskaņā ar rekomendācijām. Tiklīdz Eiropas Zāļu aģentūra paziņos izmeklēšanas rezultātus par "AstraZeneca" vakcīnas drošumu, Latvija lems par tālāko rīcību. SPKC aicina sekot līdzi aktualitātēm.

Vai drīkstu izvēlēties citu vakcīnas ražotāju, ja šobrīd "AstraZeneca" vakcīnu lietošana ir apturēta uz laiku drošības nolūkos?

Nē, šāda iespēja šobrīd nav paredzēta.

Tiklīdz Eiropas Zāļu aģentūra paziņos izmeklēšanas rezultātus par to, vai pastāv cēloņsakarība starp "AstraZeneca" vakcīnu un trombembolijas gadījumiem, Latvija lems par tālāko rīcību. SPKC aicina sekot līdzi aktualitātēm.

Kas ir zināms par "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19?

2021. gada 29. janvārī AstraZeneca vakcīna saņēma reģistrācijas apliecību ar nosacījumiem, ka derīga visā Eiropas Savienībā.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) un Eiropas Komisija ir apstiprinājusi "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu visās Eiropas Savienības valstīs.

"AstraZeneca" vakcīna ir paredzēta lietošanai cilvēkiem no 18 gadu vecuma. Tā ir divu injekciju vakcīna. Otrā deva jāievada 4 līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas.

Latvijas Imunizācijas valsts padome rekomendējusi 9-12 nedēļu starplaiku. Šāds lēmums balstīts novērojumos par augstāko antivielu līmeni organismā. Mērķis ir otro devu ievadīt brīdī, kad antivielu rādītāji ir visaugstākie, tādējādi nodrošinot vislielāko iespēju izveidot ilgnoturīgu aizsardzību.

"AstraZeneca" vakcīna šobrīd ir vienīgā, kurai klīniskās izpētes stadijās būs iespējama zinātniski pamatota atbilde par to, cik efektīvi vakcīna varētu novērst asimptomātisku Covid-19 infekciju, kā arī vīrusa transmisiju jeb nodošanu no cilvēka uz cilvēku.

Agrīnie 3. fāzes starpposma rezultāti norāda, ka šī vakcīna varēs samazināt vai pat novērst arī asimptomātiskus saslimšanas gadījumus un transmisiju. Iespējams, arī pārējās vakcīnas sasniegs tādus pašus rezultātus, taču līdzšinējās izpētes rezultāti neļauj par to spriest, tādēļ ir jāgaida vakcīnas ietekme uz asimptomātiskām slimības formām un vīrusa transmisiju no pēcreģistrācijas posma rezultātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu