Trešdien sākas kandidātu sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

No 17.marta līdz 6.aprīlim notiks deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 5.jūnija pašvaldību vēlēšanām, portālu TVNET informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

 

Pašvaldību vēlēšanas šogad notiks 41 vēlēšanu apgabalā - jaunizveidojamos novados un sešās valstspilsētās, kas ir ārpus novadiem. Kandidātu saraksti jāiesniedz šo pašvaldību vēlēšanu komisijās.

Vēlēšanas nenotiks Rīgā, kur dome tika ievēlēta jau 2020.gadā.

Lai informētu par kandidātu sarakstu iesniegšanu un gatavošanas pašvaldību vēlēšanām, CVK aicina žurnālistus 17.martā plkst.13 piedalīties tiešsaistes preses konferencē, kas notiks "Webex" platformā. Lai saņemtu pieslēgšanās saiti, iepriekš jāpiesakās, rakstot uz e-pastu "prese@cvk.lv".

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām var iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētas politisko partiju apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā apvienībā.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās kā deputātu kandidātiem ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un uz kuriem neattiecas likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

Lai kandidētu pašvaldību vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā deputāta kandidātam ir jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem, - attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz kopš 2020.gada 26.jūnija ir jābūt bez pārtraukuma reģistrētai dzīvesvietai, jābūt attiecīgajā pašvaldībā nostrādājušam kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz kopš 2020.gada 26.decembra vai tās teritorijā jāpieder likumā noteiktā kārtībā reģistrētam nekustamajam īpašumam.

5.jūnija pašvaldību vēlēšanās sešās valstspilsētās un 35 novados kopumā būs jāievēl 683 deputāti. Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt domē ievēlējamo deputātu skaitu.

Drošības nauda par kandidātu sarakstu domes vēlēšanām ir 15 eiro par katru attiecīgajā domē ievēlējamo deputātu. Piemēram, ja domē jāievēlē 15 deputāti, tad drošības nauda, kas jāiemaksā par katru kandidātu sarakstu, būs 225 eiro. Drošības nauda tikšot atmaksāta, ja kandidātu saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Pārējo sarakstu drošības naudu ieskaita pašvaldību budžetā.

Atšķirībā no iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām šogad vēlēšanu zīmēs tiks drukāts kandidātu saraksta numurs, kuru noteiks izlozē.

Kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu. Kandidātu sarakstam jāpievieno priekšvēlēšanu programma, kuras apjoms nepārsniedz 4000 iespiedzīmes. Ar pieteiktajiem sarakstiem pēc to pieņemšanas pašvaldības vēlēšanu komisijā varēs iepazīties vietnē "

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu