Atsakās no Vakcinācijas biroja nostiprināšanas likumā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča
Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā akceptēja sākotnēji opozīcijas deputātu iesniegtos un vēlāk arī Veselības ministrijas (VM) un veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) virzītos priekšlikumus svītrot rosinājumu par Vakcinācijas projekta biroja nostiprināšanu likumā.

Akceptēts tika attiecīgs rosinājums, ko virzīja Saeimas opozīcijas deputātes Jūlija Stepaņenko un Ļubova Švecova. Tāpat akceptēts tāds pats rosinājums, ko atsevišķi bija iesnieguši Zaļo un zemnieku savienības deputāti Viktors Valainis, Edgars Tavars, Jānis Dūklavs un Raimonds Bergmanis.

Līdz ar to izslēgta likumprojektā iepriekš piedāvātā norma, kas būtu noteikusi, ka personu vakcinācijas organizēšanai un vakcinācijai pret Covid-19 infekciju VM izveidotu vakcinācijas procesa uzraudzības projekta struktūrvienību, kas būtu darbojies līdz 2021.gada 31.decembrim.

Tāpat akceptēti opozīcijas politiķu un Pavļuta rosinājumi izslēgt likumprojekta normu, ar kuru būtu bijušas noteiktas Vakcinācijas procesa uzraudzības projekta struktūrvienības darbinieku maksimālās mēnešalgas.

Iepriekšējā šim jautājumam veltītajā atbildīgās komisijas sēdē vairākums deputātu šos opozīcijas parlamentāriešu priekšlikumus bija noraidījis. Šodien Saeima lēma likumprojektu atdot atpakaļ izskatīšanai komisijā, kurai tādus pašus priekšlikumus par augstāk minēto normu izslēgšanu no likumprojekta tagad bija iesniedzis arī veselības ministrs un VM.

Pamatojot, kāpēc normas par biroju no likumprojekta jāizslēdz, Pavļuts vēstulē Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai norādīja, ka, izveidojot Vakcinācijas biroju, bija plānots, ka tas realizēs pārresorisku koordināciju vakcinācijas pret Covid-19 realizēšanā, bet, īstenojot vakcinācijas projektu, tika konstatēts, ka primāri būtu jānodrošina vakcinācijas kā veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanas organizēšana. 

Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta (NVD) nolikumam NVD mērķis ir īstenot valsts politiku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā. Arī vakcinācijas pret Covid-19 norises organizēšanā tieši NVD ir tas, kurš slēdz līgumus par vakcīnu iegādi, par vakcīnu loģistiku, par vakcinācijas pakalpojumu ar ārstniecības iestādēm un citām lietām, norāda VM.

Tādējādi Vakcinācijas birojs kā NVD struktūrvienība spēs efektīvāk un pilnvērtīgāk realizēt integrēto pieeju vakcinācijas kā veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanā. Integrējot biroju NVD sastāvā, Vakcinācijas projekta birojs arī iekļausies vienotajā atlīdzības sistēmā, pauž ministrs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu