Jaunāko klašu skolēniem mācību gadu nepagarinās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Halfpoint, Shutterstock.

Šogad 1.- 6.klašu skolēniem mācību gadu nepagarinās, aģentūru LETA informēja Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Lai gan sākotnēji tika paredzēts, ka par trim nedēļām pagarinātā ziemas brīvlaika dēļ jaunāko klašu skolēniem tiks mainīts arī mācību gada beigu laiks, to pagarinot, tomēr tas netiks darīts un mācības noslēgsies 31.maijā.

Plānots, ka 2020./2021.mācību gads 1.- 11.klašu skolēniem noslēgsies 31.maijā un sertifikātus par pamatizglītības iegūšanu VISC izsniegs 11.jūnijā.

Savukārt 12.klašu skolēniem mācības beigsies 14.maijā, bet mācību gads noslēgsies 18.jūnijā. Sertifikātus par vispārējās vidējās izglītības ieguvi VISC izsniegs 30.jūnijā.

Centralizēto profesionālās kvalifikācijas eksāmenu teorētiskās daļas norise tiek plānota no 8.jūnija līdz 18.jūnijam, bet praktiskā daļa - līdz jūlija sākumam.

Vasaras brīvlaiks 1.-8. un 10.-11.klašu skolēniem sāksies 1.jūnijā un noslēgsies 31.augustā. 9. un 12.klašu skolēni vasaras brīvlaikā dosies pēc sertifikātu saņemšanas par pamata un vispārējās vidējās izglītības iegūšanu.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību, aizvadītajā ziemā 1. līdz 6.klasēm Ziemassvētku brīvlaiks tika pagarināts par vienu nedēļu janvārī, savukārt 7.janvārī tika pieņemts lēmums, ka 1.- 4. klasēm brīvlaiks tika pagarināts vēl par divām nedēļām - līdz 22.janvārim. Jaunāko klašu jeb 5. līdz 6. klases skolēni pēc pagarinātā brīvlaika atsāka mācības attālināti 11.janvārī. Visjaunākajiem jeb 1. klases skolēniem, kuriem ārkārtas situācijas dēļ tika pagarināts brīvlaiks, tika atcelts plānotais vienas nedēļas brīvlaiks februārī.

Marta noslēgumā VISC sadarbībā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu un Latvijas Pašvaldību savienību organizēs skaidrojošu tiešsaistes semināru Izglītības pārvalžu pārstāvjiem, skolu vadītājiem un skolotājiem par 2020./2021. mācību gada noslēgumu, kurā vairāk skaidros dažādus ar mācību gada noslēgumu saistītus jautājumus.

LIZDA: Vasara visiem jāvelta atpūtai

Lai arī tiek atzīts, ka pagarinātā ziemas brīvlaika dēļ jaunāko klašu skolēni nebūs "vienlīdzīgi apguvuši" plānoto mācību vielu, Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrība (LIZDA) iestājas par to, lai mācību gads netiktu pagarināts, jo "vasara pēc šī smagā mācību gada visiem ir jāvelta atpūtai".

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga aģentūrai LETA sacīja, ka pedagogi nav atbalstījuši mācību gada pagarināšanu jaunāko klašu skolēniem, lai arī ziemas brīvlaiks tika pagarināts par trim nedēļām. Pēc Vanagas vārdiem, šādu nostāju esot atbalstījušas arī vecāku organizācijas, ar kurām LIZDA konsultējusies.

Arodbiedrība mācība gada pagarināšanu vai nepagarināšanu jaunākajām klasēm pārspriedusi gan ar saviem biedriem, gan ar vecāku organizācijām, un pēc diskusijām visas puses esot nonākušas pie kopēja viedokļa, ka "pēc šī nestandarta mācību gada" vasara ir jāvelta atpūtai.

Vanaga atzina, ka jaunākie skolēni mācību programmas "nebūs apguvuši vienlīdzīgi".

Savukārt par to, kā pagarinātajā ziemas brīvlaikā zaudēto pakāpeniski atgūt, vēl tikai tikšot domāts. Pēc Vanagas vārdiem, pedagogi esot sākuši diskusijas, kā pakāpeniski atgūt mācību procesā neapgūto vielu, bet "lielās slodzes un spriedzes dēļ", kuru radīja Covid-19 pandēmija un attālinātais mācību process, pedagogi uzstāj, lai vasaras brīvlaiks tiek saglabāts trīs mēnešus garš. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu