Lielbritānija plāno vērienīgu patvēruma sistēmas reformu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela.
Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela. Foto: AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament

Lielbritānijas valdība trešdien paziņojusi par plānu reformēt noteikumus, kas regulē patvēruma piešķiršanu.

Valdība norādīja, ka pašreizējā sistēma ir pārslogota un plānotās izmaiņas būs lielākās reformas pēdējās desmitgadēs.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela sacīja, ka jaunais imigrācijas plāns būs balstīts uz "patiesu vajadzību pēc patvēruma, nevis spēju samaksāt cilvēku kontrabandistiem".

Galvenā uzmanība tiks pievērsta patiesu patvēruma meklētāju identificēšanai, izmaiņām noteikumos, lai atvieglotu to cilvēku deportēšanu, kuriem nav tiesību atrasties Lielbritānijā, un pasākumiem, lai atturētu cilvēkus no pretlikumīgas robežas šķērsošanas.

"Mēs aplūkojam virkni iespēju, kā mēs varam reformēt visu patvēruma sistēmu," intervijā BBC norādīja Patela,

piebilstot, ka sistēmai jāstrādā to cilvēku labā, kas bēg no vajāšanas konflikta zonās.

"Mums jāsalauž šis cilvēku kontrabandas modelis, mums jāievieš droši un legāli noteikumi un mums jāspēj patiešām palīdzēt patiesiem patvēruma meklētājiem ne tikai aizbēgt no vajāšanas, bet apmesties uz dzīvi Apvienotajā Karalistē," sacīja ministre.

"Pašreiz mūsu sistēma ir pārslogota," viņa piebilda.

Imigrācijas noteikumu pastiprināšana bija viens no galvenajiem solījumiem kampaņā pirms referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Plāns paredz, ka veidam, kādā cilvēki ierodas Lielbritānijā, proti, legāli vai nelegāli, būs ietekme uz patvēruma lūgumu izskatīšanas procesu, un nelegālajiem iebraucējiem šis process būs sarežģītāks.

Patela norādīja, ka pašreiz vairāk nekā 60% nelegālo imigrantu ierodas Lielbritānijā caur drošu valsti, piemēram, Franciju, un viņi nekavējoties iekļūst patvēruma piešķiršanas sistēmā. Turpmāk tā nebūs.

Taču cilvēktiesību organizācijas kritizējušas valdības plānu.

Lielbritānijas Sarkanā Krusta vadītājs Maiks Adamsons to nodēvēja par nehumānu. Viņaprāt, cilvēka tiesības uz patvērumu nedrīkst vērtēt, balstoties uz veidu, kādā šis cilvēks ieradies Lielbritānijā.

Valdība arī plāno reformēt tiesvedības procesu, lai paātrinātu deportēšanu, un padarīt sarežģītāku bēgļa statusa saņemšanu, balstoties uz nepamatotiem apgalvojumiem.

Plānots arī rūpīgāk vērtēt migrantu vecumu, lai neļautu pieaugušajiem izlikties par nepilngadīgajiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu