Jaunā kartē parādītas vēl nezināmu dzīvnieku iespējamās atrašanās vietas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mario Moura and Walter Jetz

Parasti kartes ir domātas, lai atainotu cilvēkam zināmās ainavas, tomēr šajos krīzes apstākļos karte, kurā attēlots nezināmais, varētu būt visai noderīga. 

Zinātnieki tagad ir radījuši jaunu karti, kurā parādītas visas vietas uz Zemes, kur varētu mist vēl nezināmas dzīvnieku sugas. 

Laikā, kad pasaules bioloģiskā daudzveidība sarūk un mēs lielā ātrumā zaudējam zināmas un nezināmas dzīvnieku sugas, šāds kartogrāfijas veids var sniegt mums labāko iespēju dokumentēt, klasificēt un, iespējams, glābt dzīvnieku sugas, pirms tās ir izmirušas. 

“Aplēses liecina, ka zināmi ir tikai 13 līdz 18 procenti no visas dzīvās radības, tiesa, šis cipars varētu pat būt tikai 1,5 procentus liels. Pienācīgi nerīkojoties, neatklātās sugas var uz mūžiem pazust nebūtībā,” rakstīts jaunajā pētījumā. 

Tieši tāpēc zinātnieki Mario Mūra un Valters Jecs izveidoja modeli, kurā attēloja vietas, kur varētu dzīvot nezināmas sauszemes mugurkaulnieku sugas. Modelis tika balstīts uz bioloģiskajiem, vides un socioloģiskajiem faktoriem, kas saistīti ar vairāk nekā 32 tūkstošiem biologiem jau zināmu sauszemes mugurkaulnieku, rakstīts vietnē "Science Alert".

Lielajiem dzīvniekiem, kas mīt daudzās pasaules vietās, gan nav daudz radinieku, kas nebūtu zināmi. Savukārt mazo dzīvnieku vidū, kas apdzīvo ļoti mazas teritorijas, var būt ļoti daudz sugu, kas nav zināmas. 

Pētnieku radītais modelis parāda, ka abinieku un rāpuļu vidū, visticamāk, ir visvairāk neatklāto sugu no sauszemes mugurkaulniekiem. 

Visvairāk neatklāto sauszemes mugurkaulnieku sugu varētu atrasties Brazīlijā, Indonēzijā, Madagaskarā un Kolumbijā. 

Daudzi pētnieki apgalvo, ka mēs atrodamies tā saucamās 6. masu izmiršanas priekšā, un mēs nevarēsim palīdzēt šīm izmirstošajām sugām, ja tās neatradīsim. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Ecology & Evolution”, bet kartes interaktīvā versija pieejama šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu