Vācijā masku iepirkuma skandālā aizturēts aizdomās turamais (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijā aizturēts aizdomās turamais masku iepirkuma skandālā, kurā iesaistīti vairāki politiķi no Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētās konservatīvo alianses, ceturtdien paziņojusi prokuratūra.

Izmeklētāji arī konfiscējuši īpašumus, kas pieder aizdomās turamajam, kura vārds netiek atklāts.

Skandālā iesaistīti vairāki politiķi, kas pārstāv kristīgos demokrātus (CDU) un to Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU). Viņi apsūdzēti par tiešas vai netiešas peļņas gūšanas no koruptīviem līgumiem par medicīnisko sejas masku iegādi.

Pagaidām nav skaidrs, vai aizturētais ir viens no šiem politiķiem vai kāda cita persona.

Prokurora sākusi izmeklēšanu kopumā pret piecām personām.

Masku skandāls ir iedragājis konservatīvo reputāciju sešus mēnešus pirms parlamenta vēlēšanām.

Prokuratūra pagājušajā mēnesī sāka izmeklēšanu par korupciju pret Georgu Noisleinu, kurš pārstāv CSU. Viņš apsūdzēts par aptuveni 600 000 eiro pieņemšanu, apmaiņā pret to lobējot masku piegādātāja labā.

Skandālā ierauts arī Nikolass Lēbels no CDU. Viņa uzņēmums saņēmis 250 000 eiro, darbojoties kā vidutājs līgumos par masku iegādi.

Lēbels ir nolicis deputāta mandātu, bet Noisleins izstājies no CDU un CSU Bundestāga frakcijas.

Izmeklēšana sākta arī pret bijušo Bavārijas federālās zemes tieslietu ministru Alfrēdu Sauteru, kurš atkāpies no visiem amatiem CSU.

Sauters noliedzis visas viņam izvirzītās apsūdzības.

"Masku afēra" satricināja Vācijas politisko arēnu pirms reģionālajām vēlēšanām Bādenē-Virtembergā un Reinzemē-Pfalcā, kur konservatīvie šomēnes cieta smagus zaudējumus.

Pēc šīs skandāla vēl divi deputāti atkāpušies saistībā ar interešu konfliktiem.

CDU deputāts Marks Hauptmans nolika mandātu pēc apsūdzībām, ka viņš saņēmis maksājumus no citu valstu valdībām, piemēram, Azerbaidžānas, lai aizstāvētu to intereses.

Atkāpies arī CSU deputāts Tobiass Cehs, reaģējot uz mediju ziņām, ka viņš pieņēmis atlīdzību par kādas Ziemeļmaķedonijas partijas interešu lobēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu