Ijabs: Vakcinācijai un digitālā zaļā sertifikāta izstrādei jānorit paralēli (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ivars Ijabs
Ivars Ijabs Foto: TVNET

Vakcinācijai pret Covid-19 un darbam pie digitālā zaļā sertifikāta izstrādes ir jānorit paralēli, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP), nepiekrītot domai, ka sertifikātu jāsāk ieviest tikai tad, kad visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs vakcīnas būs pieejamas ikvienam.

Viņš uzsvēra, ka digitālā zaļā sertifikāta ieviešana prasīs laiku un resursus, tāpēc, jo ātrāk ar projektu ES valstis un institūcijas virzīsies, jo labāk. Tomēr, politiķa ieskatā, ir skaidrs, ka kaut ko tādu izveidot nebūs nemaz tik vienkārši, jo jārēķinās, ka katrai no 27 dalībvalstīm ir savs viedoklis par to, kādam šim sertifikātam vajadzētu būt.

Ijabs norādīja, ka saistībā ar sertifikāta ieviešanu ir jāatbild uz vairākiem jautājumiem, piemēram, par datu aizsardzību, par to, cik daudz ES iedzīvotāju veselības datu var iekļaut šajā apliecībā un kādiem nolūkiem tos varēs izmantot. Politiķis atzinīgi vērtēja Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas centienus panākt, ka šī sistēma tiek izstrādāta un sāktu strādāt jau jūnijā.

Paredzēts, ka digitālajā zaļajā sertifikātā tiks iekļautas trīs lietas - informācija par vakcināciju pret Covid-19, informācija par nesen veiktajiem Covid-19 testiem un informācija par to, ka cilvēks ir izslimojis Covid-19.

EP deputāts uzsvēra, ka katrā no šiem informācijas blokiem ir savas nianses, piemēram, sertifikātā iekļaujamas ziņas par jebkuru Covid-19 vakcīnu, vai tikai par ES reģistrētajām vakcīnām.

Ijabs skaidroja, ka patlaban norisinās diskusija par "Sputnik V", kas ir iesniegta reģistrācijai Eiropas Zāļu aģentūrā un var pieņemt, ka tā tiks iekļauta sertifikātā, tomēr nav skaidrs, vai tiks atzīta "SinoVac" vakcīna, kas plaši izmantota Ungārijā.

"Šī vakcīna vēl nav iesniegta Eiropas Zāļu aģentūrā, tāpēc jājautā, vai ES tā tiks atzīta par Covid-19 vakcīnu vai nē, jo, ja tā tiek atzīta par vakcīnu pret Covid-19, tad tā efektivitātes un kvalitātes ziņā ir pielīdzināma tādām vakcīnām kā "Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca"," norādīja politiķis, atzīmējot, ka šis jautājums noteikti būs dienaskārtībā, strādājot pie digitālā zaļā sertifikāta ieviešanas.

Runājot par testiem, Ijabs norādīja, ka Latvijā pietiekamam daudzumam cilvēki ir vēlme atsākt ceļot, bet veids, kā Covid-19 testi darbojas patlaban uz robežām, nav aizsargāts un pakļauts gan viltojumiem, gan blēdībām, jo cilvēks var izveidot viltus izziņu, samainīt datumu, vārdus un parādīt šo it kā dokumentu lidostu darbiniekiem.

"Manuprāt, tas ir ļoti nedroši.

Uz krāpšanos ar Covid-19 testiem norādījuši arī tūrisma operatori, tāpēc būtu nepieciešams risinājums, lai, piemēram, ES dalībvalstis atzītu viena otras veiktos testus, piemēram, lai Latvijā veikts Covid-19 tests būtu tikpat vērtīgs kā veiktie testi Francijā vai Spānijā," skaidroja EP deputāts.

Politiķa ieskatā, tas nav neiespējami un dalībvalstīm pie tā ir jāstrādā un jāvienojas. Ijabs atzīmēja, ka, lai to panāktu, ir nepieciešama politiskā griba, jo veids, kādā patlaban darbojas Covid-19 testi, nav pasargāti no dažādām blēdībām un to nedrīkst pieļaut.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu