Pētījums: pēc 20 gadiem vīriešu spermatozoīdu skaits varētu sarukt līdz nullei (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā grāmatā pētniece Šenna Svāna iezīmējusi cilvēcei skarbu nākotnes scenāriju, proti, mēs dzīvojam reproduktīvās krīzes laikā, kad toksiskas ķimikālijas apdraud spermatozoīdus un pat dzimumlocekļa izmēru. 

Vai tās ir cilvēces beigas? - izdevumā “The Guardian” retoriski jautā raksta autore Erīna Brokoviča. Beigas varētu pienākt agrāk, nekā mēs domājam, jo hormonus graujošas ķimikālijas strauji samazina vīriešu auglību visā pasaulē. 

Savā grāmatā “Countdown” pētniece Šenna Svāna raksta, ka spermatozoīdu vidējais skaits kopš 1973. gada ir sarucis par teju 60 procentiem. Ja tā turpināsies, tad līdz 2045. gadam spermatozoīdu skaits varētu sarukt līdz nullei, paredz Svāna. 

“Apdomā to. Tas nozīmē nulle bērnu. Nekādas vairošanās. Nekādu cilvēku. Lai piedod, ka jautāju, bet kāpēc šajā pašā brīdī ANO neizsludina ārkārtas sanāksmi par šo jautājumu?” raksta Brokoviča. 

Toksiskās ķimikālijas, kas vainojamas pie cilvēka auglības samazināšanās, ir atrodamas visur, sākot ar plastmasas iepakojumiem un pārtikas iesaiņojumiem un beidzot ar elektroniku un paklājiem. Dažas no šīm ķimikālijām ir pazīstamas kā “mūžīgās ķimikālijas”, jo tās nesadalās vidē vai cilvēka ķermenī. Tās tikai uzkrājas un uzkrājas, nesot aizvien lielāku kaitējumu. Izskatās, ka tagad cilvēce sasniegusi savu lūzuma punktu. 

Svānas grāmatā aprakstītie atklājumi ir pārsteidzoši. “Dažās pasaules vietās vidējā divdesmitgadniece ir mazāk auglīga nekā viņas vecmāmiņa 35 gadu vecumā,” raksta Svāna. 

Turklāt Svāna arī atklājusi, ka mūsdienās vīrietim ir uz pusi mazāk spermatozoīdu, nekā bija viņa vectēvam. 

Ja ar to vēl nepietiek, tad Svānas pētījumā noskaidrots, ka šīs ķimikālijas ne vien dramatiski ietekmē spermatozoīdu skaitu, bet arī liek samazināties dzimumlocekļa un sēklinieku izmēram. 

Svānas grāmata sasaucas ar iepriekšējo pētījumu, kuros atklāts, ka “mūžīgās ķimikālijas” negatīvi ietekmē spermatozoīdu skaitu, izjauc vīrieša hormonu līmeni, samazina spermas kvalitāti un dzimumlocekļa izmēru. 

“Šīs ķimikālijas mūs galina nost, kaitējot un uzbrūkot pašam dzīvības avotam – mūsu reproduktīvajām spējām. Spermatozoīdu skaita straujā sarukšana ir jāņem vērā un jāņem vērā tagad. Mums vienkārši vairs nav laika,” raksta Brokoviča. 

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu