Kuba potē veselības darbiniekus ar Covid-19 vakcīnām izmēģinājumu stadijā (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Havana, Kuba.
Havana, Kuba. Foto: Ramon Espinosa/Pool Photo via AP

Kuba pirmdien sāka potēt desmitiem tūkstošu veselības aprūpes darbinieku ar otru Covid-19 vakcīnu, kuras klīniskie izmēģinājumi vēl nav pabeigti. 

Pagājušajā nedēļā Kuba sāka vakcinēt 150 000 veselības aprūpes darbinieku ar Covid-19 vakcīnu "Soberana 2", kura vēl ir klīnisko izmēģinājumu trešajā fāzē.

Pirmdien Kuba sāka potēt 124 000 veselības aprūpes darbinieku ar Covid-19 vakcīnu "Abdala", kas arī ir klīnisko izmēģinājumu trešajā fāzē.

Kuba strādā pie vēl divām Covid-19 vakcīnām ''Mambisa" un "Soberana 1", kuras ir attiecīgi klīnisko izmēģinājumu pirmajā un otrajā fāzē.

"Kontrolētas iejaukšanās pētījumu ar vakcīnu "Abdala" 27.martā apstiprināja Kubas regulācijas aģentūra, un šodien, pirmdien, mēs sākām vakcinēšanu," valsts televīzijā paziņoja valsts farmācijas kompānijas "BioCubaFarma" zinātnes un inovāciju direktors Rolando Peress.

Šajā pētījumā piedalās kubieši 19 līdz 80 gadu vecumā "ar augstu [inficēšanās] risku", bet vēl 48 000 brīvprātīgo piedalās paralēlā "Abdala" 3.fāzes klīniskā pētījumā. 

Trešajā iejaukšanās pētījumā, kurā tiek izmantota "Soberana 2", ir mērķis vakcinēt 1,7 miljonus Havanas iedzīvotāju, tai skaitā sportistus, kas ir kvalificējušies šīgada Tokijas Olimpiskajām spēlēm. 

Abus pētījumus ar "Soberana 2" ir paredzēts pabeigt līdz maijam.

Atšķirībā no regulāriem klīniskiem izmēģinājumiem iejaukšanās pētījumos netiek izmantota "placebo" grupa. 

Kubas valdība plāno jūnijā sākt oficiālu vakcinācijas programmu un cer, ka līdz tam laikam būs apstiprināta pirmā Covid-19 vakcīna, kas izstrādāta un ražota Latīņamerikā. 

Peress sacīja, ka "BioCubaFarma" plāno no aprīļa veikt klīniskos izmēģinājumus bērniem pat piecu gadu vecumā.

Kuba ir bijusi spiesta kopš 20.gadsimta astoņdesmitajiem gadiem izstrādāt savas vakcīnas, ņemot vērā grūtības, kuras radīja ASV 1962.gadā noteiktās sankcijas pret Kubu. 

Kubu ar 11,2 miljoniem iedzīvotāju jaunā koronavīrusa pandēmija ir relatīvi viegli skārusi. Valstī ir reģistrēti 73 000 inficēšanās un 417 nāves gadījumi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu