Darbu sāk Ekonomisko lietu tiesa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Zolnierek, Shutterstock.

Šodien darbu sāks Ekonomisko lietu tiesa (ELT), kuras kompetencē būs izskatīt lietas par koruptīviem noziegumiem gan privātajā, gan publiskajā sektorā, kā arī par nodarījumiem, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

ELT darbību nodrošinās desmit tiesas sastāvi - 10 tiesneši un 24 darbinieki. Jaunizveidotā tiesa atradīsies Rīgā, Mazā Nometņu ielā 39, un tās darbības teritorija aptvers visu Latvijas teritoriju.

Lai nodrošinātu efektīvu un operatīvu tiesas procesu, tiesa būs aprīkota ar atbilstošu materiāltehnisko nodrošinājumu, tostarp tiesā tiks uzstādītas trīs stacionārās un viena pārvietojamā videokonferenču iekārta.

ELT tika veidota esošā budžeta ietvaros, netiek veidotas jaunas tiesnešu amata vietas, bet izmantotas esošās amatu vakances.

Uz jaunās tiesas amata vietām atlase notika no 95 kandidātiem, kas bija pieteikušies izsludinātajā konkursā. Viens no kopumā desmit atlasītajiem kandidātiem personisku iemeslu dēļ lūdza atlikt savu virzīšanu.

8.martā Saeima apstiprināja amatā deviņus ELT tiesnešus, kuru pilnvaras sākās 8.martā. Par rajona tiesas tienešiem no 8.marta tika iecelti Miķelis Zumbergs, Ļubova Kovaļa, Katarīna Sniedze, Vija Kalniņa, Ieva Jankovska, Aivars Latkovskis, Kaspars Vecozols, Dagnija Muceniece un Oksana Pulle-Čižova.

Tieslietu padome 26.martā par ELT priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecēla šīs tiesas tiesnesi Zumbergu. Zumbergs atsaucās aicinājumam pildīt tiesas priekšsēdētāja pienākumus uz laiku pēc tam, kad Tiesu administrācijas izsludinātajā konkursā uz priekšsēdētāja amatu noteiktajā termiņā nebija pieteicies neviens kandidāts.

29.martā Tiesneša zvērestu Valsts prezidentam Egilam Levitam nodeva septiņi no deviņiem izraudzītajiem ELT tiesnešiem - Jankovska, Kalniņa, Kovaļa, Latkovskis, Muceniece, Vecozols un Zumbergs.

ELT tiesnese Sniedze ir lūgusi Valsts prezidentu atlikt viņas zvēresta pieņemšanu. Iepriekš atlikt savu zvērestu prasīja arī ELT tiesnese Pulle-Čižova, kuras iepriekšējo darbību maksātnespējas procesa administratora amatā izvērtē tiesnešu atlases komisija. Arī Sniedze iepriekš bijusi maksātnespējas administratore.

Jau ziņots, ka atalgojums visiem rajona līmeņa tiesas tiesnešiem, tajā skaitā ELT tiesnešiem, ir vienāds un šogad tie ir 2984 eiro pirms nodokļu nomaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu