Krievija draud Ukrainai ar karu (134)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kremlis trešdien piedraudējis Ukrainai ar karu, pie kā varot novest Kijevas "provokatīvās darbības" nolūkā atsākt karadarbību ar Krievijas uzturētajām un apbruņotajām kaujinieku bandām, kuru kontrolē atrodas daļa Ukrainas teritorijas.

"Mēs paužam satraukumu par pieaugošo spriedzi un izsakām satraukumu, ka Ukrainas puse tādā vai citādā veidā var izšķirties  par provokatīvām darbībām, kas novedīs pie kara. Protams, ļoti negribētos to piedzīvot," izteicies Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Kad žurnālisti lūdza Peskovu precizēt, vai viņš domājis Krievijas iesaistīšanos karadarbībā, Kremļa pārstāvis, ieturot tradicionālo līniju, piebildis, ka viņš domājis "pilsoņkaru, kas tur jau bijis".

Maskava joprojām mēģina iegalvot, ka Ukrainā pastāvot kāds iekšējs konflikts, nevis noticis Krievijas militārais iebrukums.

Dienu iepriekš Putins jau apsūdzēja Ukrainu bruņota konflikta provocēšanā un iepriekš noslēgto vienošanos neievērošanā.

Videokonferences laikā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli Kremļa saimnieks pieprasīja Kijevai iesaistīties tiešās sarunās ar Maskavas uzturētajām bandām, no kā Ukraina vienmēr atsacījusies, uzsverot, ka jēga runāt ir tikai ar Krieviju, kura ir patiesais šo teroristu izrīkotājs.

Tikmēr Ukrainas armijas virspavēlnieks Ruslans Homčaks otrdien paziņojis, ka Krievija koncentrē savu karaspēku pie Ukrainas robežas un ka Maskavas atbalstītās teroristu bandas pastāvīgi pārkāpj pērn panākto vienošanos par pamieru.

Kopš februāra vidus apšaudēs Austrumukrainā jau krituši 26 ukraiņu karavīri.

Homčaks, uzrunājot parlamenta deputātus, norādīja, ka armijas vienības no citiem Krievijas reģioniem tiek pārvietotas uz robežu ar Ukrainu, to attaisnojot ar šķietamu piedalīšanos manevros.

"Tiek papildus sagaidītas 25 taktiskās grupas, kas kopā ar jau esošajiem spēkiem pie Ukrainas valsts robežām rada draudus valsts militārajai drošībai," uzsvēra Homčaks.

Viņš informēja, ka 2014.gadā okupētajā Krimas pussalā šobrīd atrodas vēl 32 700 krievu karavīru, bet okupētajās teritorijās Ukrainas kontinentālajā daļā izvietoti 28 000 kaujinieku, kurus komandē Krievijas armijas kadru virsnieki.

Arī laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz ASV amatpersonām, ziņo, ka Krievija pie Ukrainas robežas savilkusi 4000 karavīru.

Savukārt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji vēsta, ka pamanīts jauns apbruņojums, kas nonācis Maskavas uzturēto bandu rīcībā.

Atskaties uz karadarbību Ukrainas austrumos TVNET žurnālista Jāņa Vingra veidotajās reportāžās no frontes līnijas!

Komentāri (134)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu