Latvija otrajā ceturksnī varētu saņemt papildu 406 283 "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ZSOLT SZIGETVARY / EPA / SCANPIX

Latvija šā gada otrajā ceturksnī varētu saņemt papildu 406 283 "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders.

To paredz šodien, 1.aprīlī, Eiropas Savienības (ES) Padomes dalībvalstu pastāvīgo pārstāvju komitejas līmenī panāktā vienošanās.

"Vairāku nedēļu intensīvs darbs ir vainagojies ar ES solidaritātes vienošanos," komentē veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vienošanās apliecina, ka pandēmiju nav iespējams uzvarēt vienā valstī, bet tikai visām dalībvalstīm kopā, uzskata Pavļuts, piebilstot, ka papildu vakcīnas ļaus sekmīgāk cīnīties ar pandēmiju un pasargāt vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter", izteicis pateicību visiem, kuri iesaistījās papildus vakcīnu sarūpēšanā.

"Mūsu kopīgais darbs vainagojies ar panākumiem - ES līmenī panākta vienošanās, kuras rezultātā Latvija saņems vairāk nekā 400 000 papildu "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas devu 2.ceturksnī. Paldies visiem iesaistītajiem, kas strādāja, lai to sasniegtu," raksta Kariņš.

ES līmeņa vienošanās paredz paātrināti piegādāt "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas pret Covid-19 tām valstīm, kurās līdz šim ir zemāki vakcinācijas aptveres rādītāji, tajā skaitā Latvijai.

Kā norāda VM, Latvijai būs iespēja saņemt nevis tikai "pro rata" noteikto daudzumu, apmēram 42 000 devu, bet gan gandrīz desmit reizes lielāku daudzumu - 406 283 devas.

LETA jau ziņoja, ka nākamajā nedēļā Latviju divās piegādēs varētu sasniegt 21 455 vakcīnu pret Covid-19 devas, liecina ceturtdien valdībai sēdei iesniegtā VM prezentācija.

Ir apstiprināta 10 530 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu piegāde uz trešdienu, 7.aprīli. Savukārt piektdien, 9.aprīlī, Latviju varētu sasniegt 10 925 "AstraZeneca" devu. Taču šī piegāde vēl nav apstiprināta. Zināms, ka pirmdien, 12.aprīlī, Latvijā nogādās vēl 11 700 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu. Līdz ar to gada 15.nedēļā, no 12.aprīļa, vakcinēšanai būs pieejamas 33 155 devas.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 114 830 cilvēki, bet abas devas - 23 871 cilvēks. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 6,06% iedzīvotāju, bet abas - 1,26%.

Lietošanai ES pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Janssen", pēdējās no minētajām Latvijā vēl nav piegādātas. Taču visu šo medikamentu piegādes līdz pat pavasarim regulāri kavējās, tāpēc kavējās arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu