ASV kādā fermā atrasta “SpaceX” raķetes atlūza (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kādā fermā Vašingtonas štata vidienē atrasta atlūza no “SpaceX” raķetes “Falcon 9”, kas kosmosā pacēlās 4. martā. 

Tā atrasta tikai nedēļu pēc tam, kad daudzi cilvēki ASV ziemeļrietumu piekrastē ziņoja par “krītošām zvaigznēm”. Vietējie eksperti vēsta, ka fermā atrastā atlūza ir raķetes otrā posma spiediena tvertne, rakstīts izdevumā “Space”.

“"SpaceX" atguva spiediena tvertni pēc “Falcon 9” ieiešanas atpakaļ Zemes atmosfērā. Tā šonedēļ tika atrasta privātā teritorijā Grānta apgabala dienvidrietumos,” savā “Twitter” kontā vēstīja Grānta apgabala šerifa kantoris, piebilstot, ka neizpaudīs precīzu atlūzas nokrišanas vietu vai īpašuma īpašnieka vārdu. 

Lai arī raķete “Falcon 9” veiksmīgi Zemes orbītā pagājušajā mēnesī nogādāja 60 “Starlink” satelītus, raķetes otrais posms atpakaļ Zemes atmosfērā iegāja kļūdaini. Raķetes otrais posms ir mazākā, raķetes augšējā daļa, kas atdalās no galvenā korpusa, lai satelītus nogādātu paredzētajā orbītā. 

VIDEO: RAĶETES ATLŪZU UGUNS ŠOVS

Kamēr raķetes galvenais korpuss pēc misijas nolaižas atpakaļ uz Zemes un tiek izmantots atkal, otrais posms pēc misijas pabeigšanas tiek iznīcināts vai arī atstāts orbītā. Parasti tas tiek no virzīts sadegšanai atmosfērā virs Klusā okeāna. Tomēr šoreiz kaut kas nogāja greizi, un raķetes otrais posms atmosfērā iegāja nekontrolēti, turklāt nesadega. Rezultātā virs ASV ziemeļaustrumu piekrastes debesīs bija vērojams krāšņs uguns šovs. 

Atlūza, kas nogāzās fermā, ir aptuveni 1,5 metrus gar un zemē atstāja 10 līdz 13 centimetrus dziļu bedri.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu