Kas tas par dīvainu zaļu akmeni uz Marsa? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech

Zinātnieki ar Marsa pašgājēja “Perseverance” (Neatlaidība) palīdzību cenšas noskaidrot, kas ir šis dīvainais akmens, kas atklājies pašgājēja pēdējos izrakumos. 

Pagaidām NASA pašgājējs gaida, kad tam piebiedrosies helikopters “Ingenuity” (Atjautība), kas veiks pirmo lidojumu uz citas planētas. Tajā laikā ar mērinstrumentiem tika pamanīts kāds zaļgans akmens, liekot zinātniekiem izvirzīt vairākas hipotēzes par to, kas tas īsti ir. Tiesa, citplanētiešu šajās hipotēzēs nav. 

“Vai tas ir radies no vietējā iežu slāņa? Vai varbūt tas ir gabals no Marsa, kas pēc kāda trieciena te nonācis no tālākas vietas? Vai tas ir meteorīts? Vai kaut kas cits?” rakstīts pašgājējam veltītajā “Twitter” kontā. 

Pieminēts arī, ka akmens ir 15 centimetrus garš un uz tā redzami lāzera caurumi, kurus tur izveidojis pašgājējs, lai uzzinātu vairāk par akmens izcelsmi. 

Lāzers ir daļa no īpaša instrumenta, kas izvietots uz pašgājēja. Zinātnieki cer, ka laika gaitā šis lāzers palīdzēs mums uzzināt daudz jauna par akmens sastāvu un izcelsmi. Ja tas nav radies šajā reģionā, to uz šejieni, iespējams, reiz atnesa ūdens straumes, tomēr pastāv iespēja, ka tas ir meteorīts. 

"Perseverance" ir piektais pašgājējs robots kopš 1997. gada, kas pabeidzis ceļojumu uz Marsu. 

1040 kilogramu, smagajam pašgājējam ir arī neliels helikopters, robota "roka", divi lāzeri, 23 kameras, divi mikrofoni un citas iekārtas. Robots uz Marsa meklē fosilizētas baktērijas, kā arī vāc akmeņu un grunts paraugus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu