Vīrusi, kas varētu izraisīt nākamo pandēmiju (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sikspārnis
Sikspārnis Foto: Unsplash

Jaunā tiešsaistes rīkā savirknēti vīrusi, kas nākotnē varētu no dzīvniekiem nonākt cilvēkos un izraisīt nākamo pandēmiju. 

Nu jau nosacīti jaunais koronavīruss SARS-CoV-2 ir pēdējais “noplūdušais” patogēns, kas no dzīvnieka nonācis cilvēkā. Tomēr dzīvniekos joprojām mīt tūkstošiem vīrusu, kas ir potenciāli bīstami arī cilvēkam. Tagad jaunā tiešsaistes rīkā zinātnieki savirknējuši šos vīrusus pēc to potenciāla no dzīvnieka nonākt cilvēkā un izraisīt nākamo pandēmiju, vēstīts vietnē "Live Science".

Rīks, kas nodēvēts par “SpillOver”, varētu palīdzēt zinātniekiem, likumdevējiem un veselības ekspertiem noteikt prioritātes nākamajos pētījumos, kā arī pieņemt efektīvākus mērus un aktivitātes. Tādā veidā būtu iespējams arī radīt vakcīnas vēl pirms potenciālās pandēmijas. 

SARS-CoV-2 ir tikai viens piemērs no daudziem tūkstošiem vīrusu, kas eksistē dabā, un kuriem ir potenciāls izraisīt nākamo pandēmiju.  

“Mums nepieciešams ne tikai identificēt, bet arī noteikt prioritātes, savirknējot vīrusus, kuri sniedz lielākus draudus un kuriem ir lielāks “noplūdes” potenciāls,” skaidroja pētnieki. 

Noplūdes risks 

Ir zināmi aptuveni 250 vīrusi, kas cēlušies dzīvniekos, bet vēlāk nonākuši cilvēkos. Savukārt vairāk nekā 500 tūkstošiem vīrusu ir šis “noplūdes” potenciāls, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”

Protams, ne visiem vīrusiem ir vienāds potenciāls pārlēkt no dzīvnieka uz cilvēku. Tāpēc zinātnieki radīja sarakstu, kurā tagad var salīdzināt katra vīrusa potenciālo risku. 

Lai sarindotu vīrusus pēc to sniegtā potenciālā riska, zinātnieki ņēma vērā 32 riska faktorus, kas saistīti ar vīrusu un tā pārnēsātāju, piemēram, cik daudzas dzīvnieku sugas vīruss spēj inficēt, kā arī, cik bieži cilvēks ar šīm sugām saskaras vietās, kur vīruss izplatījies. 

Pēc tam pētnieki izmantoja rīku, lai noteiktā secībā sarindotu 887 savvaļas vīrusus, balstoties uz to potenciālo bīstamību cilvēkam. Jāpiemin, ka lielākā daļa no sarakstā iekļautajiem vīrusiem ir atklāti nesen, tomēr vairāki ir jau zināmi krietnu laiku. 

Top 12 vīrusi bija jau zināmi patogēni. Pirmajā vietā bija Lasas drudzis, otrajā SARS-CoV-2, bet trešajā Ebolas vīruss. Zināms, ka Lasas vīrusa galvenais pārnēsātājs ir žurkas, bet Ebolas vīrusa – sikspārņi. SARS-CoV-2 izcelsmes avots un pārnēsātāji vēl līdz galam nav noskaidroti. 

Ņemot vērā tagadējo pandēmiju, varētu rasties jautājums, kāpēc SARS-CoV-2 nav saraksta pirmajā vietā? Pētnieki saka, ka viņu izstrādātais rīks vairāk balstās uz nākotnes potenciālajām vīrusu “noplūdēm”. Tāpat arī SARS-CoV-2 vīruss vēl nav līdz galam izpētīts. 

To vīrusu vidū, kas vēl nebija nonākuši cilvēkos, riskantākie bija koronavīruss 229E, kas pieder tai pašai vīrusu saimei, kurai SARS-CoV-2, un inficē Āfrikas sikspārņus. Vēl viens vīruss saraksta augšgalā ir koronavīruss PREDICT CoV-35, kas arī pieder koronavīrusu saimei un inficē sikspārņus Āfrikā un Āzijas dienvidaustrumos. 

Tiešsaistes rīka “SpillOver” radītāji arī saka, ka citi zinātnieki var papildināt informāciju par sarakstā jau esošajiem vīrusiem vai arī ielikt sarakstā jaunus vīrusus. Tieši tāpēc vīrusu vieta sarakstā laika gaitā var mainīties.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu