Kaukuļu ģimene: nākas augt kopā ar bērniem - tagad paši esam nedaudz tīņi! (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Juris un Aija Kaukuļi
Juris un Aija Kaukuļi Foto: Publicitātes foto

Kaukuļu ģimenē aug divi pusaudži - Marts (17) un Rūta (15). Kā atzīst Juris un Aija Kaukuļi, šobrīd audzināt bērnus ir pavisam cita pasaule un nereti nākas ar savām kurpēm iekāpt citā gadsimtā. Tomēr abi cenšas dot bērniem vērtīgāko, pat, ja sajūties kā Nezinītis uz Mēness. 

Būt par vecāku pusaudzim

"Tagad ir pavisam cita pasaule, jo dzīvojam kopā ar diviem lieliem cilvēkiem. Mēs atrodamies viņu pasaulē un mēģinām tajā neko nesabojāt. Cenšamies sadzīvot un mēģināt viņiem palīdzēt šajā pasaulē dzīvot un meklēt ceļu,” raidījumā "Māmiņu klubs" teic Juris.

Juris izstāsta kādu spilgtu piemēru: "Atnāk pie manis dēls un saka: tēti, mums vajag fiksi kādu hiphop dziesmu uztaisīt. Es ņemos un cenšos, bet dēls saka - tēti, tas nav hiphops. Tas ir stāsts par to, ka tu ar savām kurpēm centies iekāpt citā gadsimtā. Viņu pasaule ir pavisam cita, tāpēc tev nākas iedomāties sevi šajos gados. Apmainīties vietām. Saprotu, ka vajag arī klausīties, nevis tikai dot informāciju. Saprast, ka ir arī cits redzējums."

Viņu papildina Aija, sakot, ka bērni nozīmē, ka visu laiku tiek iepazīts kaut kas jauns: “Ne velti saka, ka vecāki aug kopā ar saviem bērniem! Mēs esam izdzīvojuši gan pirmklasnieka, gan pamatskolnieka vecumu, tagad abi esam nedaudz tīņi.”

Kaukuļu ģimenes vērtības

Kādas ir galvenās ģimenes vērtības Kaukuļu ģimenē, kuras ir būtiski nodot saviem bērniem? "Pilnīgi vienkārši - ģimene ir ļoti, ļoti svarīga lieta. Un tas ir pats, pats galvenais, ko esmu centies bērniem nodot," atbild Juris. 

Aija papildina, ka nākamā vērtība varētu būt spēja tikt galā ar visām situācijām: "Bērnu jau redz mūsu ikdiena, kas ne vienmēr ir viegla un laimīgām uzvarām pilna. Mēs arī neslēpjam, kad kaut kas neizdodas. Protams, mēs neejam raudāt viņiem uz pleca, bet parādi, ka var nekrist panikā un izmisumā. Celies augšā - ej tālāk!"

"Vēl viena lieta ir tā - ka ar vārdiem var jebkuru situāciju izlīdzināt. Ja kaut kas nav sanācis, vienmēr var atnākt un atvainoties. Ne tikai man, bet es arī aizeju pie meitas vai dēla un atvainojos par to, ka mana rīcība nebija pareiza.

Viņi to redz un saprot, ka svarīgi ir pateikt to, ka esi sapratis, ka tas nebija pareizi. Nevajag sevī nēsāt akmeni un neatlaist to vaļā," par ģimenes trešo vērtību runā mūziķis. 

Par pandēmiju un pusaudžiem

Pandēmijas laikā, kad pastāv daudzi ierobežojumi savstarpējā komunikācijā, kā arī skolēniem jau vairākus mēnešus nākas mācīties attālināti, Juris un Aija novērojuši, ka tas atstājis iespaidu arī uz abu bērniem. Aija Kaukule: “Ir pusaudžu laiks, kad nabassaite neatgriezeniski raujas pušu un viņi grib skriet pasaulē, bet šobrīd šis process ir apturēts un viņu dabiskais attīstības ceļš ir mazliet pārtrūcis.” Viņu papildina Juris, sakot, ka bērni ir nervozāki, jo nav tuvās komunikācijas ar draugiem.

“Tomēr esmu pārsteigts, ka viņi to ir tik ātri pieņēmuši, jo diezgan daudzi cilvēki mūsu gados joprojām šķendējas un ņemas par maskas uzvilkšanu, bet jaunieši to dara mierīgi,” teic Juris.

Kā Nezinītis uz Mēness

Vaicājot, kā sevi kā vecākus raksturo paši Kaukuļi, Juris norāda, ka viņu gadījumā Aija vairāk izceļas ar savu precīzo redzējumu, jo viņa mājās ir mugurkauls, kamēr viņš pats vairāk slīdot pa vilni. Aija Kaukule: “Es teiktu, ka mūsu process ir antīks, caur haosu un kosmosu, nevis pa straumei. Ir brīži, kad paši nespējam noorientēties tajā, kas notiek, bet, kad noorientējamies, ienāk kosmosa kārtība.

Bērnu vecuma posmi nemitīgi mainās, tāpēc visu laiku esi kā Nezinītis uz mēness, jo, kad noorientējies, pienāk jau nākamais posms.”

Viņa uzsver, ka galvenais, lai visu nesalaistu grīstē, ir atrasties klāt bērnam un raudzīties, kas notiek, un nepieciešamības gadījumā sniegt palīdzību. Savu sievu papildina Juris, sakot, ka ir ļoti svarīgi ieklausīties un saprast, kas notiek ar cilvēku kas ir tev blakus. 

Skaties visu sarunu šeit.

Juris un Aija Kaukuļi
Juris un Aija Kaukuļi Foto: Publicitātes foto
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu