Irāna sāks urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Irāna trešdien sāks urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim, otrdien pavēstīja Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Aragči, ar šo apņemšanos nākot klajā divas dienas pēc tam, kad sprādzienā, par kura sarīkošanu Irāna vaino Izraēlu, tika nodarīti bojājumi Natanzas kodolobjektā.

"Irāna informējusi Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA), ka rīt sāksies urāna bagātināšana līdz 60%," ministra teikto citē Irānas telekanāls "Press TV".

Īstenojot šo ieceri, Irāna nonāks vēl vienu soli tuvāk tam, lai sasniegtu 90% slieksni, kas nepieciešams urāna izmantošanai militāriem mērķiem.

"Irānas puse plāno Natanzas kodolobjektā uzstādīt tūkstoti jaunu centrifūgu," piebilda Aragči.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs iepriekš norādīja, ka Irānas bagātinātā urāna rezerves šobrīd pārsniegušas četras tonnas.

Līdz šai dienai bagātināšanas līmenis nepārsniedza 20%.

Irānas valdības pārstāvis Ali Rabiji norādīja, ka pieņemts lēmums Natanzas objektā diversijas rezultātā sabojāto centrifūgu IR-1 vietā uzstādīt centrifūgas IR-6.

Irāna vaino Izraēlu svētdien notikušajā uzbrukumā kodolobjektam Natanzā, kur bojātas urāna bagātināšanas centrifūgas, un brīdinājusi par atriebību.

Izraēla nav uzņēmusies atbildību par uzbrukumu, taču Izraēlas mediji, atsaucoties uz avotiem rietumvalstu izlūkdienestos, ziņo, ka kiberuzbrukumu Natanzas kodolobjektam veicis Izraēlas izlūkdienests "Mossad".

Ja Izraēla tiešām ir atbildīga par notikušo, tas var vēl vairāk saasināt spriedzi starp abām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu