Zinātnieki mūzikā pārvērtuši zirnekļa tīklus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zirnekļa tīkls
Zirnekļa tīkls Foto: Unsplash

Zināms, ka zirnekļi, lai sajustu pasauli sev apkārt, krietni vien paļaujas uz tausti un vibrācijām. To kājas un ķermenis ir klāts ar sīkiem matiņiem, kas ļaut uztvert un izšķirt šīs dažādās vibrācijas. 

Kad zirnekļa upuris iemaldās tīklā, tas zirnekļa tīklu iekustina citādākā veidā nekā, piemēram, cits zirneklis vai vējš. Katram tīkla pavedienam ir savs tonis, vēstīts vietnē "Science Alert".

Pirms dažiem gadiem zinātnieki pārvērta mūzikā zirnekļa tīkla trīsdimensionālo struktūru, radot interaktīvo instrumentu “Spider's Canvas”. Tagad viņi ir pārskatījuši iepriekšējo darbu un instrumentam piešķīruši interaktīvu virtuālās realitātes iespēju, lai cilvēki varētu paši darboties ar zirnekļa tīklu. 

Pētnieku komanda saka, ka šis instruments palīdzēs viņiem labāk saprast zirnekļa trīsdimensionālo arhitektūru, kā arī iepazīstinās ar zirnekļu vibrācijas valodu. 

“Zirnekļi mīt vibrējošu pavedienu vidē. Viņu redze nav īpaši laba, tāpēc viņi pasauli uztver caur vibrācijām, kurām katrai ir sava frekvence,” stāstīja inženieris Markuss Būelers. 

Kad tu iedomājies zirnekļa tīklu, tu, visticamāk, iztēlojies plakanu, apaļu tīklu ar spirālveida vijumu. Taču lielākā daļa zirnekļu tīklu ir veidoti trīs dimensijās.

Lai izpētītu tāda veida tīklu struktūras, pētnieku komanda kvadrātveida telpā ielaida zirnekli (Cyrtophora citricola) un gaidīja, kad tas izveidos savu trīsdimensionālo tīklu. Pēc tam viņi izmantoja lāzera starus, lai izgaismotu tīkla pavedienus un izveidotu tīkla divdimensionālus attēlus. 

Foto: Isabelle Su

Īpaši izveidots algoritms pēc tam palīdzēja no šiem 2D attēliem izveidot tīkla 3D struktūru. Lai to pārvērstu mūzikā, atšķirīgiem tīkla pavedieniem tika piešķirtas atšķirīgas skaņas frekvences. 

Zinātnieki arī noskenēja tīklu, kad tas tika austs, pārvēršot katru procesa soli mūzikā. Tas nozīmē, ka notis mainās, mainoties tīkla struktūrai, un klausītājs var dzirdēt tīkla aušanas procesa skaņu.

Tādējādi mēs varam labāk saprast, kā zirnekļi veido savus trīsdimensionālos tīklus. Savukārt šo informāciju vēlāk var izmantot 3D printeros. 

“Spider's Canvas” ļauj cilvēkam dzirdēt zirnekļu mūziku, bet virtuālā realitāte, kurā cilvēks var ieiet un spēlēt tīkla pavedienus pats, sniedz pilnīgi jaunu un nebijušu pieredzi, raksta pētnieki. 

“Virtuālās realitātes vide ir ļoti intriģējoša, jo tavas ausis uztvers strukturālās īpašības, kuras tu vari redzēt, tomēr uzreiz neatpazīsti. Dzirdot un redzot to vienlaicīgi, tu vari sākt saprast to vidi, kurā mīt zirnekļi,” skaidroja Būelers. 

Pašlaik zinātnieki strādā pie tā, lai izveidotu sintētiskus signālus, ar kuru palīdzību principā varētu runāt zirnekļu valodā. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of the Royal Society Interface”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu