ES ārlietu ministri apspriedīs Krievijas saistību ar sprādzienu Čehijā 2014.gadā (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
TV operators pie Čehijas vēstniecības Maskavā
TV operators pie Čehijas vēstniecības Maskavā Foto: Reuters/ScanPix

Čehija ir informējusi NATO un Eiropas Savienību (ES) par aizdomām, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā, un šis jautājums pirmdien tiks apspriests ES dalībvalstu ārlietu ministru sēdē, svētdien paziņojusi Čehija.

Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā.

Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Reaģējot uz diplomātu izraidīšanu, Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova sestdien sacīja, ka "Prāga ļoti labi zina, kas seko šāda veida spēlītēm".

Krievijas ziņu aģentūra "Interfax" citēja Krievijas parlamenta augšpalātas - Federācijas padomes - Ārlietu komitejas vadītāja vietnieku Vladimiru Džabarovu sakām, ka Prāgas apgalvojumi ir absurdi un Krievijas atbildei būtu jābūt proporcionālai.

Čehijas ārlietu ministrs Jans Hamāčeks tviterī pavēstīja, ka Čehijas strīds ar Krieviju tiks apspriests iepriekš ieplānotā ES dalībvalstu ārlietu ministru videokonferencē pirmdien. Eiropas Komisija (EK) to apstiprināja.

Čehijas policija sestdien arī pavēstīja, ka saistībā ar smagu noziegumu izsludinājusi meklēšanā divus Krievijas pilsoņus, kuriem ir Krievijas pases uz Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdiem. Policija arī pavēstīja, ka šīs personas atradās Čehijā neilgi pirms minētā sprādziena munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā.

Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdus izmantoja arī divi Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģenti, kurus Lielbritānija tur aizdomās par saistību ar Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberijā Lielbritānija paziņoja 2018.gadā.

ASV un Lielbritānija paziņoja, ka solidarizējas ar Čehiju šajā situācijā.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs tviterī pavēstīja, ka čehi ir atmaskojuši to, cik tālu GRU ir gatava iet savos mēģinājumos īstenot bīstamas un postošas operācijas.

ASV vēstniecība Prāgā paziņoja, ka

Vašingtona atzinīgi vērtē Prāgas centienus saukt Krieviju pie atbildības par tās bīstamajām darbībām Čehijā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu