Jaunietis pārdzeras enerģijas dzērienus un nokļūst slimnīcā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Enerģijas dzēriens
Enerģijas dzēriens Foto: pixabay.com

Kāds 21 gadu vecs vīrietis no Londonas nogādāts slimnīcā ar sirdskaiti pēc tam, kad ilgstoši lielos daudzumos bija lietojis enerģijas dzērienus. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”, rakstīts, ka jaunietis divus gadus katru dienu izdzēris četrus enerģijas dzērienus. 

Šis pētījums pievienojas aizvien pieaugošai pētījumu kopai, kuros enerģijas dzērienu lietošana saistīta ar sirds problēmām. Tas liek kārtējo reizi brīdināt cilvēkus par to, cik bīstama var būt šāda veida dzērienu pārmērīga lietošana. 

21 gadu vecais vīrietis slimnīcā tika nogādāts pēc tam, kad četrus mēnešus piedzīvoja pieaugošu elpas trūkumu, kā arī strauju svara zudumu. Viņš atzina, ka katru dienu jau divus gadus izdzer četras 500 mililitru bundžiņas enerģijas dzēriena. Katra dzēriena bundžiņa satur 160 miligramu kofeīna (parasti viena tasīte kafijas satur aptuveni 90 mg kofeīna). 

Vīrietis atcerējās, ka nereti piedzīvojis gremošanas traucējumus, trīci un paātrinātu sirdsdarbību. Tiesa, iepriekš viņš pie ārstiem pēc palīdzības nevērsās. Pēdējos mēnešos viņš juties ārkārtīgi miegains, tāpēc pat pārtraucis studijas. 

Pēc vairākiem testiem vīrietim tika diagnosticēti divi potenciāli dzīvībai bīstami stāvokļi: sirds un nieru mazspēja. Sirds mazspēja parādās, kad sirds muskulis nespēj pietiekami labi ar asinīm apgādāt visu ķermeni, savukārt nieru mazspēja parādās, kad nieres nespēj pienācīgi attīrīt asinis no kaitīgajām un nevajadzīgajām vielām. Ārsti sprieda par to, vai vīrietim būs nepieciešami donora orgāni. 

Iepriekšējos pētījumos enerģijas dzērienu pārmērīga lietošana arī ir saistīta ar sirds veselības pasliktināšanos, augstu asinsspiedienu un nenormālu sirds ritmu. Ir bijuši vairāki ziņojumi par jauniem cilvēkiem, kuri iedzīvojušies pamatīgās veselības problēmās enerģijas dzērienu lietošanas dēļ. 

Šis jaunais cilvēks rezultātā slimnīcā pavadīja 58 dienas un mājās devās ar vairākām sirdszāļu receptēm. Viņš pārtrauca lietot enerģijas dzērienus, un viņa veselība uzlabojās tik ļoti, ka ārsti nolēma neveikt sirds transplantāciju. Tiesa, kādā brīdī nākotnē viņam būs nepieciešama jauna niere.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu