ASV: Krievijas plānota Melnās jūras bloķēšana būtu "eskalācija" (37)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / handout

Krievijas plānota Melnās jūras daļu bloķēšana, kas ietekmētu piekļuvi Ukrainas ostām, būtu "neizprovocēta eskalācija", pirmdien paziņoja ASV Valsts departaments.

Krievijas Aizsardzības ministrijas navigācijas un okeanogrāfijas pārvaldes iknedēļas biļetenā vēstīts, ka no 24.aprīļa līdz 31.oktobrim dažos Melnās jūras rajonos tiek apturētas ārvalstu karakuģu un oficiālo kuģu tiesības šķērsot Krievijas teritoriālos ūdeņus. 

Ukrainas Ārlietu ministrija 15.aprīlī izteica protestu sakarā ar Krievijas paziņojumu par Melnās jūras akvatorija daļas slēgšanu Kerčas šauruma virzienā un pieprasīja atcelt šo lēmumu.

Šāds Krievijas solis var apgrūtināt piekļuvi Ukrainas ostām Azovas jūrā, kuru Kerčas šaurums savieno ar Melno jūru.

"Šī ir vēl viena neizprovocēta eskalācija notiekošajā Maskavas kampaņā Ukrainas graušanai un destabilizēšanai," paziņoja Valsts departamenta preses sekretārs Neds Pīrss.

"Šī notikumu attīstība ir sevišķi satraucoša, ņemot vērā ticamos ziņojumus par Krievijas karaspēka koncentrēšanu okupētajā Krimā un ap Ukrainas robežām, kas tagad ir tādā līmenī, kāds nav redzēts kopš Krievijas iebrukuma [Ukrainā] 2014.gadā," piebilda Pīrss.

Pēdējā laikā ievērojami pieaudzis sadursmju skaits starp Ukrainas armiju un Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem Donbasā, un starptautiskajā sabiedrībā pieaug bažas par Krievijas karavīru koncentrēšanos pie Ukrainas robežām.

Kremlis nenoliedz sava karaspēka pārvietošanu, bet uzstāj, ka tam neesot nolūka kādu apdraudēt. Maskava apgalvo, ka karavīri pie Ukrainas robežām piedalās militārajās mācībās.

ASV regulators brīdina par briesmām lidojumiem Ukrainas un Krievijas robežu tuvumā

ASV Federālā aviācijas administrācija (FAA) aicinājusi aviokompānijas izrādīt maksimālu piesardzību, lidojot gaisa telpā Ukrainas un Krievijas robežu tuvumā, vēsta aģentūra "Reuters".

FAA paziņojumā ASV aviokompānijām teikts, ka "pieaugošā reģionālā spriedze var novest pie negaidītām sadursmēm uz robežas, paaugstinātas militārās aktivitātes un/vai konflikta". FAA arī prasa aviokompānijām sniegt informāciju par plānotajiem lidojumiem šajā reģionā 72 stundas pirms lidojuma.

Savukārt Ukrainas Valsts aviācijas dienesta paziņojumā teikts, ka, izņemot "atsevišķus ierobežojumus" lidojumiem valsts austrumos, gaisa telpa virs Ukraina ir droša lidojumiem. Kā norāda dienests, valstīs darbojas agrīnā brīdinājuma procedūra par draudiem lidojumiem, kas var rasties konflikta Donbasā dēļ.

FAA 2014.gadā noteica aizliegumu lidojumiem virs konflikta zonas Austrumukrainā.

2014.gada 17.jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos tika notriekta Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777". Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Izmeklētāji iepriekš paziņojuši, ka raķete "Buk", ar kuru notriekta lidmašīna, uz Ukrainu tika nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Pagājušā gada martā Nīderlandē sākās tiesas prāva par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu, kurā tiek tiesāti četri aizdomās turamie.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu