Kalifornijas apgabali opioīdu krīzes dēļ tiesājas ar farmācijas uzņēmumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: KieferPix/Shutterstock.

ASV pirmdien sākās tiesas prāva pret četriem farmācijas uzņēmumiem, arī "Johnson & Johnson" (J&J), saistībā ar apsūdzībām, ka tie Savienotajās Valstīs sekmējuši opioīdu epidēmiju, mārketinga kampaņās mazinot atkarības riskus.

Uzņēmumi J&J, "Teva", "Endo" un "Allergan" tiek apsūdzēti, ka tie trivializējuši riskus, kas saistīti ar ilgstošu pretsāpju opioīdu lietošanu, lai veicinātu tirdzniecības apjomus, teikts prasībā, ko iesnieguši vairāki Kalifornijas apgabali un Oklendas pilsēta.

Prasības iesniedzēji vēlas kompensācijās piedzīt vairākus miljardus dolāru, lai atlīdzinātu kaitējumu sabiedrībai, ko medikamentu ražotāji nodarījuši.

"Atbildētāji par augstāku prioritāti pār cilvēku dzīvēm izvirzīja peļņu un maldināja sabiedrību par opioīdu reālajām briesmām," paziņojumā norādīja Santaklāras prokurors Džeimss Viljamss.

ASV pēdējo 20 gadu laikā no recepšu vai nelegālo opioīdu pārdozēšanas miruši teju 500 000 cilvēku, liecina ASV Slimību kontroles un profilakses centru aplēses.

Tikai 2019.gadā vien no opioīdu pārdozēšanas miruši aptuveni 50 000 cilvēku.

Prasības iesniedzēji ir Santaklāras, Losandželosas un Orindžas apgabali, kā arī Oklendas pilsēta, kas pārstāv 15 miljonus cilvēku jeb 40% no štata kopējā iedzīvotāju skaita.

Prasītāji vēlas piedzīt kompensācijas, kā arī panākt, lai nākotnē netiktu pieļautas maldinošas farmācijas produktu mārketinga prakses.

"Opioīdu lietošanai bijušas smagas sekas attiecībā uz Kalifornijas Štatu un tā iedzīvotājiem, vienlaikus atbildētāji guvuši pasakainu peļņu. Tikai 2014.gadā vien medikamentu ražošanas uzņēmumiem opioīdi nesuši 11 miljardu dolāru (9,14 miljardu eiro) ieņēmumus," norādīja prasības iesniedzēji.

Saistībā ar opioīdu krīzi ASV tiesās iesniegti vairāk nekā 3000 prasību.

2019.gadā Oklahomas tiesnesis lika J&J maksāt 465 miljonu dolāru (386 miljonu eiro) lielu naudassodu par opioīdu risku mazināšanu.

J&J spriedumu pārsūdzējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu