Karalienei Elizabetei II aprit 95! Laimi un veselību, Jūsu Augstība! (10)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Šodien, 21. aprīlī, Viņas Augstība karaliene Elizabete II svin savu 95. dzimšanas dienu. Ilgi gadi, bet britu lepnums aizvien ir enerģijas, ironijas un spēka pilns. Kāds ir viņas dzīvesveida noslēpums?

Lielbritānijas monarhiem ir senas tradīcijas - svinēt savu dzimšanas dienu divas reizes. Karaliene Elizabete II ir dzimusi 1926. gada 21. aprīlī, bet oficiāli karalienes dzimšanas diena tiek svinēta jūnijā ar svinīgu parādi un svētkiem tautai.

Līdz šim karaliene ik gadu saviem faniem publiskoja kādu jaunu ģimenes foto, šogad tas nenotiks. 

Šī būs karalienes Elizabetes pirmā dzimšanas diena pēc viņas vīra nāves.

Lai gan karalienei Elizabetei II šobrīd aizvien turpinās sēru laiks (red. 19. aprīlī viņa viņsaulē pavadīja savu vīru, Edinburgas hercogu princi Filipu), viņa nav ieslīgusi depresīvā noskaņojumā, apātijā vai drūmās domās.

Karaliene Elizabete II dodas pastaigās, izbauda laiku ar saviem korgija kucēniem un ikdienā uztur draudzīgas sarunas ar Vindzoras pils personālu. Personāls stāsta, ka karalienei palīdzot ļoti sarunas ar tuviniekiem, pat ja tās ir telefoniskas vai ar video zvanu starpniecību. Aizmirstas arī nav izjādes, jā, karaliene aizvien lūdz apseglot savus zirgus izjādēm. 

Mēs varam apbrīnot, kā Viņas Augstība spēj turpināt būt tik cēla un skatīties nākotnē, pat ja vēl nesen pārdzīvoja šķiršanos no savas mūža mīlestības.

Sveicot karalieni dzimšanas dienā, aplūkosim, ko vēl mums katram derētu  aizlienēt no deviņdesmitpiecgadnieces!

  • No karalienes Elizabetes II varam mācīties regulāru ēdienreižu ievērošanu, kas patiešām ir veselīgi ikdienā, un, ja ēdiens ir sabalansēts un nav par daudz, tas arī neradīs lieko svaru. 
  • Nākamā lieta ir nesteidzīga ēšana, piemēram, karaliene pēc katra kumosa novieto atpakaļ uz galda dakšiņu un nazi, lai varētu koncentrēties uz ēdiena izgaršošanu un tikai tad, kad tas ir norīts, ķerties klāt nākamajam. Atceries, ka tavam kuņģim vajag 20 minūtes, lai tev pateiktu, ka ir gana, tāpēc nesteidzies ar ēšanu!

  • Mērenība un pieticība laikam raksturos karalieni Elizabeti II līdz mūža galam. Iespējams, tas arī tāpēc, ka kara laikā nācās piedzīvot arī naudas taupīšanu un kuponu krāšanu.
  • Jā, viņai garšo dzērieni - bet tikai viens vai divi. Starp citu, viņas tradīcija ir pirms lenča izdzert glāzi džina ar toniku un aperitīvu «Dubonnet», kam pievienots ledus kubiciņš un citrona šķēlīte. Tas nemaz nav slikti kuņģa darbības uzlabošanai!
  • Ne vien stresa mazināšanai, bet arī sportam karaliene ik dienas dodas garās pastaigās ar saviem mīļajiem korgijiem un tāpat ir bieži redzama zirga sedlos. Mīlestība pret dzīvniekiem liek būt aktīvam.
  • Ja tev ir mīloša ģimene, kas atbalsta ik uz soļa, un redzi tās turpinājumu savos bērnos, mazbērnos - tā ir motivācija dzīvot vēl ilgi. Laimīgs cilvēks ir arī veselīgs cilvēks, tāpēc mēģināsim būt tādi!

Elizabetes dzīves vēsturiskie kadri!

Elizabete kļuva par valdnieci 1952.gada 6. februārī 25 gadu vecumā pēc sava tēva karaļa Džordža VI nāves. Tas notika, kad viņa kopā ar vīru princi Filipu apmeklēja toreizējo britu koloniju Keniju. Oficiālā kronēšanas ceremonija Vestminsteras abatijā Londonā notika 1953.gada 2.jūnijā, dodot tautai laiku sērot par Džordža VI nāvi.

Viņas Augstība karaliene Elizabete II sasniegusi jaunu rekordu, topot par piekto visilgāk valdījušo monarhu pasaulē. Turklāt par visilgāk valdījušo karalieni!

Elizabete II arī oficiāli ir jebkad visilgāk valdījušais Lielbritānijas monarhs,

jau 2015. gada septembrī pārspējot savu diženo vecmāmiņu karalieni Viktoriju.

2022. gada 6. februārī (95 gadu vecumā, sava 96. dzīves gada 291. dienā) viņa svinēs platīna jubileju, atzīmējot tronī 70 gadus. 

2024. gada 27. maijā (98 gadu, 36 dienu vecumā) viņa būs visilgāk valdošais monarhs no jebkuras suverēnas valsts, apsteidzot Francijas Luiju XIV, kurš valdīja 72 gadus un 110 dienas.

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Aicinām arī tevi atskatīties uz vēsturiski nozīmīgiem foto mirkļiem, kas raksturo Lielbritānijas karalienes dzīvi kopš pirmajām dienām bērnu ratiņos!

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu