Ceturtdien Rīgas Zoo tiks sākta 110 gadus vecās pērtiķu mājas pārbūve (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas nacionālā zooloģiskā dārza pērtiķu māja.
Rīgas nacionālā zooloģiskā dārza pērtiķu māja. Foto: Riga Zoo

Ceturtdien plkst. 11 notiks atvadas no 110 gadus vecās Rīgas nacionālā zooloģiskā dārza pērtiķu mājas, informēja Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

1911.gadā celtās Rīgas zoodārza pirmās apkurināmās dzīvnieku mītnes - Pērtiķu mājas atslēgas tiks nodotas būvniekiem, lai sāktu 17 gadus neapdzīvotās ēkas demontāžu un pārbūvi par plašu un daudzfunkcionālu vides izglītības centru.

Vērienīgā pārbūve tiek realizēta ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu. Projekta kopējās izmaksas ir 2,1 miljons eiro.

Arhitekta Hermaņa Zeiberliha projektētajā Pērtiķu mītnē sākotnēji bija paredzēts turēt gan pērtiķus, gan arī lielos rāpuļus un ziemā pat ziloņus. Gadu pēc ēkas uzbūvēšanas, Rīgas zooloģiskā dārza atvēršanas dienā 1912.gada 14.oktobrī, visi iemītnieki, ieskaitot krokodilus, jau sildījās pie siltajām krāsnīm.

Taču 1913.gada 11.janvārī izcēlās ugunsgrēks un liela daļa ēkas nodega. Par laimi dzīvniekus izdevies izglābt. Līdz nākamajam rudenim ēka jau bija atjaunota, gan bez apjomīgās piebūves, bet gatava uzņemt dažnedažādus pērtiķus, kuru eksponēšanai tā kalpoja līdz pat 2004.gadam.

Tad to atzina ar nepiemērotu dzīvnieku turēšanai, jo izkurtējušo dēļu sienas jau caurpūta Ķīšezera vēji un šaurajos sarūsējušo režģu būros pērtiķi atgādināja cietumniekus, skaidroja zoodārzā, piebilstot, ka 100 gadu laikā radikāli mainījušies priekšstati par to, kādi apstākļi jārada dzīvniekiem nebrīvē.

Kā norāda zooloģiskā dārza informācijas dienests, nepieciešamība pēc mūsdienīgām telpām vides izglītībai Rīgas zooloģiskajā dārzā esot jau sen, jo trūkstot telpu semināriem un konferencēm, kā arī šaurā mācību klase nespēj apmierināt skolu pieprasījumu pēc zoodārza "Zooskolas" piedāvātajām lekcijām un nodarbībām.

Jaunā vides izglītības centra plānotā telpu platība ir 728,60 kvadrātmetri un, līdzās trīs mācību klasēm, izstāžu zālei un semināru telpai, kas, nepieciešamības gadījumā, transformējamas vienā lielā konferenču zālē, paredzētas arī vairākas apmeklētājiem aplūkojamas dzīvnieku ekspozīcijas. 

Būvprojektu izstrādāja SIA "BM-projekts" un to divu gadu laikā apņēmušies realizēt būvnieki no PS "Lemisele AG".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu