Pavļuts: Uz nākamo valdības sēdi virzīsim iespējas, ko varēs izmantot konkrētas vakcinēto grupas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: GINTS IVUSKANS / AFP

Uz nākamo valdības sēdi tiks virzītas iespējas, ko varēs izmantot konkrētas pret Covid-19 vakcinēto prioritāro grupu personas, žurnālistiem paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā piemēru ministrs minēja vakcinētos mediķus, kuri, iespējams, varēs vairs netestēties. Tāpat politiķis norādīja, ka arī sociālo aprūpes namu klientu un darbinieku vidū ir ievērojama vakcinācijas aptvere, tāpēc arī šīm personām varētu piešķirt kādas iespējas.

Vienlaikus, sasniedzot no 30% līdz 40% iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19 plašākai sabiedrībai potenciāli tiks atļauts pulcēties, nevalkāt maskas un apmeklēt pasākumus, pieļāva politiķis. Par šo tematu gan tikšot plašāk runāts nākotnē, jo šobrīd vēl ir jāsasniedz augstāks vakcinēto iedzīvotāju skaits.

Pavļuts arī atkārtoti prognozēja, ka šis laiks varētu pienākt jūnija sākumā.

Ministrs arī atzīmēja, ka aizvien aktuāls ir priekšlikums par "B" darba nespējas lapu izsniegšanu vakcinētajiem nevēlamu blakusparādību gadījumā. Šāds priekšlikums tiek skatīts, un, pēc Pavļuta sacītā, šobrīd ir iezīmēti gan plusi, gan mīnusi. Šāds regulējums būtu pozitīvs, jo Pavļuta ieskatā tas sniegtu iespēju cilvēkiem reto blakņu gadījumā vieglāk saņemt darba nespējas lapu.

Tomēr vienlaikus ministrs arī iezīmēja konkrētus riskus, kas saistās ar šo ieceri. Proti, tas varētu mudināt cilvēkus ziņot pat par realitātē neesošām blakusparādībām tikai, lai iegūtu darba nespējas lapu.

Jau ziņots, ka Pavļuts otrdienas preses konferencē pēc valdības sēdes skaidroja, ka maijā un jūnijā Latvijā varētu būt pieejami 1,2 miljoni dažādu ražotāju vakcīnu devu.

Lai gan, piemēram, "AstraZeneca" vēl nav iepazīstinājusi ar skaidru piegāžu grafiku, pat vakcinējot tikai ar "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" ražotāju vakcīnām, Latvija šo robežu varētu sasniegt, pieļāva ministrs.

Ministrs atzīmēja, ka, palielinot vakcinēto personu īpatsvaru, nevajadzētu piemirst par diskriminācijas draudiem nevakcinētajiem iedzīvotājiem, ja viņiem nav bijusi iespēja saņemt vakcīnu.

Tāpat ziņots, ka dažādus atvieglojumus pret Covid-19 vakcinētajiem iedzīvotājiem varētu noteikt, vakcinācijas aptverei Latvijā sasniedzot 30%-40%, otrdien valdības sēdē sacīja veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš.

Lai ieviestu atvieglojumus vakcinētajām personām, vakcinācijas aptverei riska grupās būtu jābūt vēl lielākai, domā Bērziņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu