Krievija būvē pati savu kosmosa staciju, jo tagadējā esot katastrofālā stāvoklī (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Starptautiskā kosmosa stacija
Starptautiskā kosmosa stacija Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas varas pārstāvji šonedēļ paziņojuši, ka 23 gadus ilgā sadarbība starp Krieviju un ASV Starptautiskajā kosmosa stacijā drīz varētu beigties. 

Krievijas vicepremjers Jurijs Borisovs valsts televīzijā paziņoja, ka Krievijas astronauti SKS varētu atstāt 2025. gadā. Kā galveno iemeslu šādam solim Borisovs minēja kosmosa stacijas ārkārtīgi bēdīgo tehnisko stāvokli. Starptautiskā kosmosa stacija Zemes orbītā tika nogādāta 1998. gadā, pateicoties NASA un Krievijas kosmosa aģentūras Roscosmos spēkiem. 

“Mēs nevaram riskēt ar [mūsu kosmonautu] dzīvībām. Struktūra un metāls noveco, un tas var novest līdz neatgriezeniskām sekām – līdz katastrofai,” teica Borisovs. 

Vēlāk tajā pašā dienā Borisovs publicēja paziņojumu, kurā izteicās jau uzmanīgāk, sakot, ka sākumā jāveic tehniska inspekcija un tikai tad var lemt par kaut kāda veida soli, vēstīts izdevumā "BBC".

Tikmēr Roscosmos pārstāvji paziņoja, ka jaunas nacionālās kosmosa stacijas būve jau sākusies. Roscosmos galva Dmitrijs Rogozins arī publicēja video, kurā paziņoja: “Pirmais jaunās Krievijas orbitālās stacijas modulis jau tiek izgatavots” un varētu būt pabeigts līdz 2025. gadam. 

Rogozins arī piebilda, ka Krievijas astronauti nepametīs SKS, pirms nebūs pabeigta jaunā kosmosa stacija. Jāatzīst, ka NASA un citām kosmosa aģentūrām, kas ir atkarīgas no SKS, varētu klāties plāni, ja Krievija no tās aizietu. 

“SKS partneriem bez Krievijas varētu būt grūti uzturēt staciju funkcionālu. Tiesa, Krievijas atstāto nišu varētu aizpildīt SpaceX pakalpojumi,” rakstīts žurnālā “Science”.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu