NASA pašgājējs “Perseverance” pirmo reizi vēsturē uz Marsa radījis skābekli (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
MOXIE
MOXIE Foto: Reuters/ScanPix

NASA pašgājējs, kurš februārī tika nogādāts uz Sarkanās planētas, iegājis vēsturē, skābeklī pārvēršot planētas atmosfērā esošo oglekļa dioksīdu. Vēl nekad iepriekš uz citas planētas tas netika paveikts. 

“Šis ir kritisks pirmais solis oglekļa dioksīda pārvēršanā skābeklī uz Marsa,” teica NASA pārstāvis Džims Roiters. 

Tehnoloģijas demonstrācija norisinājās 20. aprīlī, un zinātnieki cer, ka eksperimentālā instrumenta nākotnes versijas bruģēs ceļu pirmo cilvēku izkāpšanai uz Marsa, vēstīts izdevumā “AFP”. 

Nākotnē būs iespējams ne tikai saražot astronautiem nepieciešamo skābekli elpošanai, bet arī saražot skābekli, kas varētu kalpot kā raķešu degviela, astronautu iespējamajam atgriešanās ceļam uz Zemi. 

Eksperimentālais instruments “MOXIE” sastāv no apzeltītas kastes elektromobiļa baterijas izmērā. Instruments ir novietots pašgājēja priekšējā labajā pusē. 

Marsa pašgājējs "Perseverance" un helikopters "Ingenuity".
Marsa pašgājējs "Perseverance" un helikopters "Ingenuity". Foto: AP/Scanpix

Nodēvēts arī par “mehānisko koku”, tas izmanto elektrību un ķīmiju, lai sadalītu oglekļa dioksīda molekulas, kuras veido viens oglekļa un divi skābekļa atomi. Procesā arī izdalās oglekļa monoksīds. 

Savā pirmajā izmēģinājumā ierīce radīja piecus gramus skābekļa, kas ir ekvivalents 10 elpojama skābekļa minūtēm. 

“MOXIE” inženieri tagad plāno veikt vēl citus testus un palielināt ierīces skābekļa ražošanas spēju. Tā ir radīta, lai varētu stundā saražot līdz pat 10 gramiem skābekļa. 

Ierīces izveidotāji ir Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pētnieki, un tā ir izgatavota no karstumizturīgiem materiāliem, piemēram, niķeļa sakausējuma. Tā spēj izturēt pat 800 grādu temperatūru. Savukārt plānais zelta slānis nodrošina to, ka tā neizstaro siltumu un nesabojā pašgājēju. 

Inženieri arī atklāja, ka tonnu smaga “MOXIE” versija varētu radīt aptuveni 25 tonnas skābekļa, kas būtu nepieciešams, lai ar raķeti varētu izkļūt no Marsa atmosfēras atpakaļ kosmosā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu