Petravičas ieskatā Vitenbergam vajadzēja demisionēt pirms partiju maiņas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča.
Labklājības ministre Ramona Petraviča. Foto: Edijs Pālens/LETA

Korektais solis no ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga, kurš trešdien, 21.aprīlī, paziņojis par partijas "KPV LV" pamešanu un gatavību pievienoties Nacionālajai apvienībai (NA), būtu bijis sākotnēji demisionēt pirms politisko spēku maiņas, šādu nostāju pauda labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL; KPV LV).

"Katram ir brīva izvēle kurp doties tālāk, politikā tā bieži gadās (..) to drīkst darīt, bet tas korektais solis būtu bijis sākumā demisionēt," sacīja politiķe, atzīmējot, ka Vitenbergs tika virzīts ekonomikas ministra amatam no partijas "KPV LV".

Petraviča arī paudusi atbalstu "KPV LV" valdes trešdienas lēmumam atsaukt Vitenbergu no ministra amata, norādot, ka šajā gadījumā "amats neiet līdzi cilvēkam".

Vaicāta, vai šajā gadījumā pastāv kāds alternatīvs risinājums, Petraviča sacīja: "Es nedomāju, ka šeit varētu būt kāds risinājums, jo pēc koalīcijas partiju sadarbības līguma, veidojot valdību, katrai partijai pēc paritātes principa tika iedalīti trīs ministri." Līdz ar to amati tikuši sadalīti vienlīdzīgi, un, ņemot vērā, ka šis sadarbības līgums nav mainīts, "KPV LV" būtu jābūt šīm trīs ministru vietām, argumentēja politiķe.

Runājot par vakar noslēgto sadarbības memorandu, ministre atzīmēja, ka tajā nav iekļauta nekāda vienošanās par to, ka memorands tiks iemainīts pret ministru. Šis memorands, pēc Petravičas sacītā, ir atsevišķs stāsts.

Kā ziņots, partijas "KPV LV" valde trešdien nolēmusi atsaukt no ekonomikas ministra amata Vitenbergu pēc tam, kad viņš publiski paziņojis par aiziešanu no "KPV LV" un gatavību pievienoties NA.

Par šo partijas lēmumu šodien tiks informēts arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Vitenbergs ekonomikas ministra amatā tika deleģēts no mūsu partijas, tāpēc būtu tikai godprātīgi, ja līdz ar publiskiem paziņojumiem par pievienošanos citai partijai viņš paziņotu par amata atstāšanu," par "KPV LV" valdes priekšsēdētājas, Saeimas deputātes Ievas Krapānes pausto aģentūru LETA informēja partijā.

Vitenbergs ir uzrakstījis iesniegumu par iestāšanos NA, un neoficiāli zināms, ka tuvākajā laikā NA Vitenberga iesniegumu izskatīs. Vitenbergs aģentūrai LETA apliecināja, ka pieņēmis lēmumu mainīt partiju un uzrakstījis iesniegumu, lai iestātos NA.

Vienlaikus, pretēji partijas "KPV LV" valdes lēmumam, puse no "KPV LV" Saeimas frakcijas paudusi atbalstu Vitenberga palikšanai ekonomikas ministra amatā, izriet no Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka Aivara Geidāna aģentūrai LETA sniegtās informācijas.

Tikmēr Kariņš ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu mediju pārstāvjiem sacīja, ka NA un "KPV LV" pašām jāatrisina radušās domstarpības, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

LETA jau vēstīja, ka Vitenbergs neplāno pats atstāt amatu un cer uz "KPV LV" izpratni par nepieciešamību kopīgiem spēkiem pārvarēt Covid-19 pandēmiju.

Valsts prezidenta ieskatā, NA un "KPV LV" "nevajadzētu pārsteigties" un mēģināt attiecības noskaidrot tā, lai tās neietekmētu valdības stabilitāti. "Ekonomikas ministrs ir savā amatā un valdība turpina savu parasto darba kārtību. Politiskās attiecības ir atrisināmas," sacīja Levits.

Savukārt Kariņš radušos situāciju nodēvēja kā savdabīgu, jo trešdien NA un "KPV LV" noslēdza sadarbības memorandu, bet pēc tam ekonomikas ministrs pavēstīja, ka pametīs līdz šim pārstāvēto politisko spēku un iesaistīsies citā, kā rezultātā "KPV LV" vēlas atsaukt Vitenbergu no ministra amata.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu