"Panorāma" skaidro incidentu ar viltus Volkovu (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Leonīds Volkovs
Leonīds Volkovs Foto: AFP/SCANPIX

Drošības dienesti sākuši izmeklēt krāpnieka aktivitātes, kurš, uzdodoties par Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu, ir sazinājies gan ar visu trīs Baltijas valstu, gan Ukrainas un Lielbritānijas parlamentiem, gan ar Latvijas Televīzijas Ziņu dienestu, vēsta lsm.lv.

LTV Ziņu dienests trešdien, atsaucoties uz Volkova sniegtu telefoninterviju, ziņoja, ka par jauno Alekseja Navaļnija biroja vadītāju ir kļuvis Krievijā pazīstamais blogeris Jurijs Dudjs, taču šī informācija izrādījusies nepatiesa un ir atsaukta.

LTV korespondente Ina Strazdiņa skaidroja, ka Ziņu dienests jau sen meklēja iespēju sazināties ar Volkovu un tad saņēma telefona zvanu no Saeimas Preses dienesta, ka Saeimas Ārlietu komisijai būs saziņa “Zoom” platformā ar Volkovu un viņš ir izteicis interesi runāt arī ar Latvijas medijiem.

"Mēs no Saeimas saņēmām e-pasta adresi, kurā es ar šo “Volkovu” arī ilgstoši sarakstījos, līdz viņš piekrita “Zoom” intervijai. Tai bija jānotiek vakar, taču pēkšņi es saņēmu telefona zvanu, kurā zvanītājs stādījās priekšā kā Volkovs un sacīja, ka “Zoom” intervija būs vēlāk, bet tagad viņam ir mums interesanta informācija, ko viņš vispirms grib pastāstīt saviem Baltijas draugiem, bet pa telefonu, un tātad to ierakstījām, kurā Volkovs apgalvo, ka par jauno Navaļnija štāba vadītāju kļūst Jurijs Dudjs. Tā kā mēs bijām ilgi komunicējuši un man nebija šaubu par to, ka kontakti iegūti no uzticama avota - Saeimas, es šai informācijai uzticējos, taču izrādās – velti," stāstīja Strazdiņa.

Komentējot notikušo, īstais Volkovs pauda, ka šos cilvēkus nevar saukt par izjokotājiem.

"Viņi tā cenšas sevi saukt, bet tie nav nekādi joki. Šie cilvēki ir prezidenta administrācijas aģenti, un viņi strādā [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina labā. Šie cilvēki pilda uzdevumu Kremļa dezinformācijas telpā. Šie cilvēki ir noziedznieki,” tā Volkovs.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols pastāstīja, ka komisija saņēmusi e-pastu it kā Volkova vārdā; līdzīgi e-pasti nosūtīti arī citiem Baltijas kolēģiem. Notikusi arī saruna "Zoom" platformā, un video redzamais cilvēks neraisījis aizdomas, ka nav īstais Volkovs. 

Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds pauda, ka Latvija apkrāpto sarakstā "nebūs ne pirmā, ne pēdējā", uzskaitot virkni pazīstamu cilvēku un politiķu, kas tikuši piemānīti līdzīgā veidā. 

"Šādi tiek nodota ziņa, ka informatīvajā karā viegli nebūs," pauda Sprūds.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu