Porsche un ExxonMobil izstrādā ekodegvielu, izmantojot gaisā esošo CO2

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Porsche

Siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju samazināšanai vācu autoražotājs “Porsche” un amerikāņu naftas kompānija “ExxonMobil” attīsta un testē jaunus alternatīvās degvielas veidus - atjaunīgo sacīkšu biodegvielu un e-degvielu, teikts abu uzņēmumu kopējā paziņojumā.

Atjaunīgā sacīkšu automobiļu degviela “Esso” ir “Porsche” un “ExxonMobil” kopdarbs. Degvielas pirmās versijas sastāvā ir “ExxonMobil” zinātnieku un inženieru īpaši izstrādātās progresīvās biodegvielas.

Analīzes liecina, ka minētā šķidrā degviela spēj ievērojami samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas. Pirmo reizi šī degviela tika izmēģināta trasē 30. martā Zandvortā, Nīderlandē. Savukārt sacīkstēs to pārbaudīs "Porsche Mobil 1" 2021. gada superkausa sezonā, kas sāksies 23. maijā Monako trasē, Montekarlo.

Nozīmīgs solis ceļā uz kaitīgo izmešu samazināšanu ir arī darbs e-degvielas jeb uztvertā oglekļa dioksīda un ūdeņraža sintētiskās degvielas izgatavošana. Abi uzņēmumi plāno, ka jau 2022. gadā izmēģinās otru “Esso” versiju ar e-degvielas sastāvdaļām.

Foto: Porsche

Sagaidāms, ka e-degviela pēc pielāgošanas mūsdienu vieglo auto degvielas standartiem, samazinās siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas līdz pat 85%. Turklāt to varēs izmantot gan automašīnās ar iekšdedzes dzinēju, gan plug-in hibrīdos.

E-degvielu plānots iegūt “Hori Oni” izmēģinājumu rūpnīcā Čīlē. Tur no atmosfēras uztverto oglekļa dioksīdu apvienos ar uz vietas saražoto ūdeņradi, lai ražotu sintētisko metanolu. “Exxon-Mobil” nodrošina patentētās tehnoloģijas licenci un atbalstu, lai pārvērstu metanolu benzīnā (MTG jeb Methanol To Gasoline tehnoloģija), no kā savukārt iegūst degvielu ar zemāku oglekļa izmešu daudzumu. Izmēģinājuma posmā 2022. gadā plānots saražot aptuveni 130 000 litru e-degvielas. Tā tiks izmantota "Porsche Mobil 1" 2022. gada superkausa sezonā.

Ar skatu nākotnē

“Porsche” ar galveno pārvaldes biroju Štutgartes Cufenhauzenē līdz 2025. gadam plāno investēt 15 miljardus eiro elektromobilitātē un digitalizācijā. 2030. gadā vairāk nekā 80% zīmola automobiļu būs aprīkoti ar elektromotoriem. 

“ExxonMobil” savukārt plāno līdz 2025. gadam ieguldīt trīs miljardus dolāru zemāku izmešu līmeņa enerģijas risinājumos. Pērn “ExxonMobil” paziņoja par ieceri 2022. gadā Kalifornijā un, iespējams, arī citos iekšzemes un starptautiskajos tirgos piedāvāt atjaunīgu dīzeļdegvielu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu