Jaunā malārijas vakcīna varētu beidzot palīdzēt kontrolēt slimības izplatību (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ods
Ods Foto: Pixabay

Izmēģinājumos ar zīdaiņiem noskaidrots, ka jaunā malārijas vakcīna ir 77% efektīva, piektdien paziņojuši britu pētnieki. Šis varētu būt pagrieziena punkts cīņā ar nāvējošo slimību. 

Klīniskajos izmēģinājumos vakcīna “Matrix-M”, kuru izstrādāja Oksfordas Universitātes pētnieki, pēc 2019. gadā 450 vakcinēto jaundzimušo novērošanas gada garumā izrādījusies 77% efektīva. Netika arī novēroti nekādi nopietni blakusefekti, vēsta ziņu aģentūra “AFP”. 

Šī ir pirmā malārijas vakcīna, kas atbilst pasaules veselības organizācijas izstrādātajiem kritērijiem un pārsniedz noteikto 75% efektivitāti. 

Četrās Āfrikas valstīs tagad tiks veikti plašāki “3 fāzes” izmēģinājumi, kad vakcinēti tiks 4800 bērnu. 

Profesors Adrians Hils, kurš arī strādāja pie koronavīrusa vakcīnas “AstraZeneca” izveides, atklāja, ka pētījuma rezultāti iezīmē “lielu dienu” globālajā cīņā ar malāriju. 

Viņš arī uzsvēra, ka vakcīnas pret Covid-19 tiek apstiprinātas ļoti strauji, jo, piemēram, pirmie malārijas vakcīnu izmēģinājumi sākās jau 20. gadsimta 40. gados.  

“Malārija katru gadu nogalina simtiem tūkstošu bērnu. Efektīva vakcīna sniedz iespēju izbeigt šo globālo traģēdiju,” savā Twitter kontā rakstīja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. 

“Āfrikā pagājušajā gadā malārija nogalināja četras reizes vairāk cilvēku nekā Covid-19. Nevienā mirklī neviens nešaubījās, vai Covid-19 vakcīna ir jāapstiprina ātrāk un jāievieš Āfrikā. Protams, tas tika izdarīts – un ātri. Tad kāpēc slimība, kas drīzāk nogalina bērnus nekā vecākus cilvēkus un ir nogalinājusi daudz vairāk, nav prioritāte Āfrikā?” stāstīja Hils. 

Plānots saražot vismaz 200 miljonus vakcīnas devu katru gadu, un pētnieki uzskata, ka “Matrix-M” vakcīna varētu ievērojami ietekmēt sabiedrības veselību. 

Pētījuma rezultāti publicēti vietnē “The Lancet”. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu