Ķīna no "Weibo" izdzēš ierakstus par nule "Oskaru" ieguvušo režisori

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Hloja Džao
Hloja Džao Foto: POOL / REUTERS

No Ķīnas sociālā tīkla "Weibo" pirmdien izdzēsti visi nesenie ieraksti par Pekinā dzimušo režisori Hloju Džao, kas nule ieguva "Oskaru" par filmu "Nomadland" ("Klejotāju zeme").

39 gadus vecā Džao ir pirmā Āzijas izcelsmes režisore sieviete un otrā sieviete, kas saņēmusi "Oskaru" kategorijā "Labākais režisors".

ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvu ceremonijā svētdien "Nomadland" saņēma arī balvu kategorijā "Labākā filma", bet kinolentes zvaigzne Frānsisa Makdormanda tika pie "Oskara" kategorijā "Labākā aktrise".

Taču "Weibo" pirmdien visi nesenie ieraksti par Džao un "Nomadland" mistiski pazuda.

Arī Ķīnas mediji klusē par viņas triumfu "Oskaru" ceremonijā.

Sākotnēji Ķīnas valsts mediji atzinīgi novērtēja Džao panākumus martā notikušajā "Zelta globusa" ceremonijā, kur "Nomadland" tika atzīta par labāko dramatisko filmu, bet Džao saņēma "Zelta Globusu" kategorijā "Labākais režisors". Taču pēc tam sociālajos medijos izplatījās Džao izteikumi no kādas vecas intervijas, kurā viņa kritizēja Ķīnu.

Ķīnas kinoteātri pēc tam atteicās izrādīt "Nomadland", kas netika pārraidīta arī Ķīnas televīzijā un straumēšanas kanālos.

Saņemot "Oskaru", Džao sacīja, ka pēdējā laikā daudz domājusi par to, kā turpināt, saskaroties ar grūtībām. Viņa arī citēja dzejas rindu, kurā pausta doma, ka cilvēki piedzimstot savā būtībā ir labi. Daudzi "Weibo" lietotāji uzslavēja Džao runu, pirms visi ieraksti par viņu tika dzēsti.

"Weibo" sākotnēji pārpludināja ieraksti par Džao panākumiem "Oskara" balvu ceremonijā, tostarp viņa tika dēvēta par Ķīnas lepnumu, norādot, ka ķīnieši ļoti reti iegūst "Oskarus". Sociālajā tīklā tika kritizēta arī stingrā cenzūra, ar ko jāsaskaras interneta lietotājiem Ķīnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu