Višegradas grupa pauž atbalstu Čehijai tās strīdā ar Krieviju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Filip Radwanski/ZUMAPRESS.com

Polijas, Slovākijas un Ungārijas premjerministri pirmdien apliecināja solidaritāti Čehijai tās diplomātiskajā strīdā ar Krieviju, kas izraisījies saistībā ar 2014.gada sprādzieniem munīcijas noliktavā.

Čehija šomēnes apsūdzēja Krievijas izlūkdienesta aģentus pirms sešiem gadiem Čehijas austrumos notikušo sprādzienu sarīkošanā. Apsūdzībām sekoja Krievijas diplomātu izraidīšana, uz ko Krievija atbildēja ar Čehijas diplomātu izraidīšanu.

Pirmdien publicētā paziņojumā Čehijas kaimiņi nosodīja Krievijas "nožēlojamo agresijas aktu" un starptautisko tiesību pārkāpšanu, kā arī "neproporcionālos soļus", ko Krievija spērusi uz "pilnībā attaisnojamo" Čehijas lēmumu izraidīt no valsts 18 Krievijas diplomātus.

"Kopā ar Čehijas Republikas premjerministru mēs stingri nosodām Krievijas izlūkdienesta operatīvo darbinieku veiktos nelegālos un vardarbīgos soļus," teikts paziņojumā.

Višegradas grupas partnervalstis arī piedāvāja Čehijai diplomātisko un konsulāro atbalstu. 

Vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis, arī Slovākija, Baltijas valstis un Rumānija, solidarizējoties ar Čehiju, izraidījušas Krievijas diplomātus.

Savstarpēja diplomātu izraidīšana nesen notikusi arī Krievijas un Polijas starpā.

Pirmdien Maskava par "persona non grata" pasludināja Itālijas amatpersonu. Tas noticis teju mēnesi pēc tam, kad saistībā ar spiegošanas skandālu no Itālijas tika izraidīti divi Krievijas diplomāti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu