Avārijas Černobiļas AES bijušas arī pirms 1986.gada, bet tad viss tika noklusēts (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Černobiļa, 2021.
Černobiļa, 2021. Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Ukrainas Drošības dienests publiskojis līdz šim slepenus PSRS Valsts Drošības komitejas (VDK) arhīva dokumentus – no šiem dokumentiem secināms, ka avārijas Černobiļas atomelektrostacijā (AES) notika arī 1984.gadā, tomēr tolaik varas iestādes to pilnībā noklusēja, vēsta Krievijas medijs “MBH Media”. 

Šonedēļ apritēja 35 gadi kopš Černobiļas katastrofas, kas uzskatāma par nopietnāko kodolkatastrofu cilvēces vēsturē.  Černobiļas atomelektrostacijas AES ceturtais reaktors eksplodēja 1986.gada 26.aprīli plkst. 1.23 naktī pēc neveiksmīga eksperimenta. 

Ukrainas dienests publiskojis vairākus arhīva dokumentus, kas satur informāciju par Černobiļas AES un kodolkatastrofu. 

Starp atslepenotajiem dokumentiem ir pirmais Černobiļas AES direktora Viktora Brjuhanova ziņojums pēc kodolkatastrofas, ko viņš rakstījis 1986.gada 26.aprīlī. Šajā ziņojumā teikts, ka, neskatoties uz AES notikušo sprādzienu, situācija Pripjatā un tās apkārtnē esot normāla, bet radiācijas līmenis tiekot pilnībā kontrolēts.

Atslepenotajos dokumentos ir arī atšifrējums Čeronobiļas AES operatoru sarunām, kas notika avārijas brīdī, radiācijas mērījumi laika periodā no 1986.gada 30.aprīļa līdz 2.maijam, izziņa par stāvokli Černobiļas AES 3. un 4.energoblokā nākamajā dienā pēc sprādziena, informācija no evakuācijas vietām 8.maijā, kā arī ziņojums par radiācijas situāciju Kijevā. 

Kopumā Ukrainas Drošības dienests publiskojis 35 dokumentus. 

Dokumentos arī norādīts, ka vairāki nopietni incidenti Černobiļas AES notikuši jau pirms 1986.gada katastrofas, tomēr informācija par šiem negadījumiem tika noklusēta. 

1982.gadā Černobiļas AES konstatēta paaugstināta radiācija. Kādi pasākumi īstenoti pēc šī negadījuma, nav zināms. VDK ziņojumā par šo incidentu vien teikts, ka tikuši īstenoti pasākumi pret “panisku un provocējošu” baumu izplatīšanu. 

Avārijas AES 3. un 4.energoblokā notikušas arī 1984.gadā, tomēr nav zināms, kādas bijušas to sekas. 

PSRS vadība jau 1983.gadā zināja, ka Černobiļas AES ir viena no nedrošākajām AES visā valstī, jo tajā nebija nodrošināti visi nepieciešamie drošības pasākumi. 

Dokumenti arī atklāj, ka pēc Černobiļas katastrofas PSRS varas iestādes teju nekavējoties sākušas meklēt sazvērestības. Jau 27.aprīlī tika izveidots saraksts, kurā iekļauti tostarp “nelabvēlīgie” Pripjatas iedzīvotāji un ārvalstu delegācijas, kas apmeklējušas AES. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu