Rīgas dome sniegs palīdzību Merķeļa ielas ugunsgrēkā cietušajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ugunsnelaime Merķeļa ielā: notikuma vietā norit dzēšanas darbi
Ugunsnelaime Merķeļa ielā: notikuma vietā norit dzēšanas darbi Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas pašvaldības iestādes ir sniegušas un turpinās sniegt palīdzību cietušajiem vai bez pajumtes palikušajiem saistībā ar ugunsgrēku nelikumīgajā motelī Rīgā, Merķeļa ielā 8, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

 

Ja šobrīd cietušajiem ir nepieciešama kāda palīdzība, piemēram, apģērbs, pārtikas pakas, dokumentu atjaunošana, vai vēl kāds cits sociālais atbalsts, cietušie aicināti rakstīt uz e-pastu "soc@riga.lv". Cietušie aicināti vērsties Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajā centrā "Avoti".

Ārvalstnieki saziņai ar Rīgas Sociālo dienestu aicināti vērsties nevalstiskajā organizācijā fondā "Make Room", un izmantot papildus iespēju konsultēties nosūtot neskaidros jautājumus uz e-pasta adresi "help@makeroomeu.com". Ārvalstnieki jau sākuši saziņu, un fonda pārstāvji tālāk komunicē ar Rīgas Sociālo dienestu.

Pašvaldībā sākta iestāžu līdzšinējās rīcības detalizēta izpēte. Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) uzsver, ka uzdos apkopot informāciju par to, vai pašlaik pašvaldības teritorijā ir konstatēti līdzīgā veidā ekspluatēti dzīvokļi, iekārtojot tajos nelegālus hosteļus.

Staķis ir uzdevis sākt veidot starpinstitūciju darba grupu, iesaistot Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu, Iekšlietu ministriju, Būvniecības valsts kontroles biroju un pašvaldību, lai izvērtētu potenciālos riskus citās adresēs, kurās ir aizdomas par nelegālu hosteļu iekārtošanu.

Darba grupa arī vērtēs, kādas izmaiņas nepieciešamas normatīvajos aktos un valsts un pašvaldības iestāžu sadarbībā, lai samazinātu līdzīgu traģēdiju atkārtošanās riskus.

"Redzam, ka nelegālas uzņēmējdarbības sekas var būt ļoti traģiskas. Ne tikai krāpšanās ar nodokļiem, bet arī zaudētas dzīvības. Ir nepieciešama strauja rīcība, lai dienestiem dotu plašākas pilnvaras vērsties pret šādiem nelegālas "uzņēmējdarbības" veicējiem," uzskata Staķis.

Merķeļa ielas 8 dzīvokļi bija Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) regulārajā maršrutā. RPP ir arī informācija par vairākkārtēju narkotiku lietošanu šajā adresē, un Valsts policijas lietvedībām saistībā ar šiem gadījumiem. Par situāciju šajā adresē RPP sniegusi informāciju arī VUGD, Valsts policijai un Valsts ieņēmumu dienestam.

Šajā adresē vairākkārt sodus piemērojusi arī RPP. Kopumā piemēroti 17 sodi par smēķēšanu koplietošanas telpās, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, dzīvošanu bez deklarētas adreses, masku nenēsāšanu u.c. Sākti pieci procesi par masku nenēsāšanu. RPP saņemti 16 izsaukumi par trokšņošanu, dzeršanu un kautiņiem, un ko ir arī attiecīgi reaģēts.

18.martā RPP sniedza informāciju Valsts ieņēmumu dienestam par darījumu apliecinošu dokumentu neizsniegšanu, jeb strādāšanu bez kases aparāta, kā arī iespējamu nodarbināšanu bez darba līgumiem.

Savukārt Rīgas Būvvalde apskates laikā 13.janvārī konstatēja, ka Merķeļa ielā 8, dzīvokļos nr. 21 un 22, ir izbūvēti vairāki numuriņi. Būvvalde lika nekavējoši pārtraukt neatbilstošu telpu ekspluatāciju, un sešu mēnešu laikā novērst patvaļīgās būvniecības sekas. 

Saistībā ar Merķeļa ielā notikušo ugunsgrēku ir izveidots vienotais tālruņa numurs 67829250 un e-pasta adrese: "cietusie@riga.vp.gov.lv". Piederīgajiem zvanot vai rakstot, iespējams noskaidrot aktuālo informāciju saistībā ar ugunsgrēkā bojā gājušajiem.

Kā ziņots, ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bijā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem  slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie.

Pēc publiski pieejamās informācijas minētajā adresē atradies hostelis "Japanese Style Centrum".

Internetā atrodamā informācija liecina, ka hostelis atradies 21.dzīvoklī. Zemesgrāmatas dati liecina, ka konkrētais īpašums kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim. Viņam pieder arī turpat netālu Marijas ielā 1 reģistrētais "Hotels & Apartments", kuram šajā adresē ir hostelis. 2018.gadā uzņēmums apgrozīja 83 900 eiro un strādāja ar 31 788 eiro peļņu. Dati par 2019. un 2020. gadu nav pieejami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu