Kas bija pamatā Brazīlijas regulatora lēmumam par "Sputņik V" vakcīnu? (5)

TVNET/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
''Sputnik-V'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Sputnik-V'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: AFP/SCANPIX

Pirmdien Brazīlijas federālais veselības nozares regulators "Anvisa" neatbalstīja Krievijā izstrādātās Covid-19 vakcīnas "Sputņik V" importu, norādot uz neatbilstībām vakcīnas ražošanas procesā. Gamaleja institūts apsūdzības noraidījis.

Internetā augšuplādēta "Anvisa" zinātnieku sagatavota prezentācija, kurā teikts, ka, pārbaudot otrās potes devas, tajās esot atrasts "replikācijas komponents", vēsta aģentūra AFP. Tas nozīmē, ka adenovīruss, no kā vakcīna atvasināta, varētu turpināt vairoties pēc nonākšanas cilvēka organismā.

Tas visdrīzāk noticis ražošanas procesa problēmas - ģenētiskās rekombinācijas - rezultātā.

"Sputņik V" vakcīnā izmantots adenovīrusa vektors. Vīruss, kas izraisa vieglu elpceļu saslimšanu, ir ģenētiski modificēts tā, lai nespētu pavairoties. Tas "iemāca" imūnsistēmai reaģēt uz jaunā koronavīrusa pīķa proteīniem, lai inficēšanās gadījumā pret to aizsargātu imūnsistēma.

"Sputņik V" vakcīnās izmantoti divi dažādi adenovīrusa vektori. Pirmajā devā izmantots Ad26, bet otrajā - Ad5. Brazīlijas regulators neizvērtēja "Sputņik V" pirmās potes devas.

Kanādas Vakcīnu un infekcijas slimību organizācijas virusoloģe Andžela Rasmusena "Sputņik V" problēmas Brazīlijā raksturojusi kā kvalitātes kontroles problēmu, kas nav saistīta ar pašas vakcīnas tehnoloģiju.

Ja apritē nonākušas vakcīnas ar vairoties spējīgu adenovīrusu, "vairumam cilvēku tas nesagādās nekādas problēmas, jo adenovīrusi kopumā netiek uzskatīti par nozīmīgiem cilvēka patogēniem". Adenovīrusu infekcijas izpaužas līdzīgi kā iesnas.

"Taču cilvēkiem, kuriem ir novārdzināta imunitāte, biežāk varētu parādīties blaknes - arī potenciāli nopietnas," uzsver Rasmusena.

Rasmusena norādīja, ka lielāka problēma esot negatīvās sekas, ko notikušais varētu atstāt uz vakcīnu, ko akadēmiskajā žurnālā "The Lancet" publicētā pētījumā atzina par drošu un vairāk nekā 90% efektīvu.

Ja cilvēkiem nebūs pārliecības, ka viņi saņem tādu pašu vakcīnu, kāda tika izmantota pētījumos, "domāju, ka daļai vispār zudīs vēlme vakcinēties", sacīja Rasmusena.

Nav arī zināms, vai ražošanas procesa problēma, kas noveda pie adenovīrusa vektora spējas vairoties, nav atstājusi iespaidu uz tās efektivitāti pret koronavīrusa pīķa proteīniem. 

"Sputņik V" vakcīnas izstrādātāja, Krievijas Gamaleja institūta direktora vietnieks Deniss Logunovs norādījis: "Apgalvojumiem, ko esmu lasījis presē, nav nekāda sakara ar realitāti." Viņš apgalvo, ka adenovīruss vakcīnā neesot spējīgs replicēties.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu