Aktrise Marija Bērziņa atmasko elektrības "zagļus" un izstrādā nopietnu plānu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/Ekrānuzņēmums no video/ TVNET kolāža

Uzmanību, gatavību, skrējiens pēc 8 var sākties! Kopā ar Mariju Bērziņu sākam izaicinājumu – viņa centīsies sava mājokļa Energo pulsa rādītāju pacelt no 6 uz 8. Kas viņas mājoklī ir lielākie enerģijas “ēdāji” un ko varam paveikt, lai jau drīzumā sasniegtu labāku rezultātu un energoefektivitāti mājoklī? Atbildes uz šiem jautājumiem un noderīgus eksperta padomus uzzini jau tūlīt pat — pirmajā sērijā.

Kas ir Energo pulss?

Energo pulss ir unikāla Elektrum klientiem izstrādāta elektroenerģijas patēriņa vērtēšanas un analīzes programma. Tas sniedz iespēju salīdzināt klienta mājokļa elektroenerģijas patēriņu ar līdzīga veida mājsaimniecībām Latvijā, piedāvājot mājokļa elektroenerģijas patēriņa novērtējumu un padomus enerģijas efektīvākai izmantošanai, nemazinot klientam ierasto komforta līmeni.

"Mīļā māja, tev ir 6, bet būs 8, un mēs to sasniegsim divu mēnešu laikā,” pirmās sērijas sākumā apņemas Marija Bērziņa. Zemais vērtējums viņai liek aizdomāties par saviem elektroierīču lietošanas paradumiem, secinot, ka tie būs jāmaina.

Video: Seriāla "Skrējiens pēc astoņi!" 1. sērija.

Arī “Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Anrijs Tukulis piekrīt apņēmīgajai elektrības taupītājai:

Paradumiem ir liels spēks — tie var ietekmēt pat 10% no mūsu mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņa.

Kur Marijas mājā slēpjas elektrības "zagļi"?

“Nu protams, ka ar lauku mājām ir tā. Es nezinu, kā ir citiem Latvijas iedzīvotājiem, bet, nu, man liekas, ka tiem, kuriem ir lauku māja, tie, protams, aizved no pilsētas to, kas ir kaut kādu savu laiku nodzīvojis, uz laukiem,” prāto Marija. Viņas gadījumā no pilsētas dzīvokļa uz laukiem aizceļojis vecais ledusskapis. Nu mājā ir pat divi lielie elektrības “zagļi”. Marijai ir skaidrs, ka viena ledusskapja “neitralizēšana” ir pirmā lieta, ar ko varētu sākt optimizāciju.

Ja mājās ir ledusskapis, kurš netiek izmantots vai kurā nestāv tik daudz produktu, to noteikti vajadzētu atslēgt pirmo,

norāda eksperts.

Marija ir pārliecināta, ka vēl viens “vaininieks” pārmēru lielajā elektrības patēriņā varētu būt boilers. “Otra lieta noteikti ir boilers šeit, mājā, jo šeit ir arī dušiņa un labierīcības.”

Marija Bērziņa
Marija Bērziņa Foto: TVNET

Viņa godīgi atzīstas arī vēl kādā “grēkā” — ne visur apgaismojums ir nomainīts uz viedajām spuldzēm vai LED spuldzēm. “Šur tur gan ir. Un jāsaka godīgi – strādā tās ļoti, ļoti labi. Piemēram, man pie gultas ir naktslampiņa, kuru es neesmu mainījusi, šķiet, gadus 5-6.”

Anrijs Tukulis skaidro, ka ne vienmēr mājās obligāti vajag uzstādīt viedās spuldzes ar attālināti kontrolējamiem kustību sensoriem.

Visbiežāk pietiek ar parastām LED spuldzēm, kuras tāpat būs desmit reižu efektīvākas nekā, piemēram, kvēlspuldzes.

Marijas lauku mājas vannas istabā sava vieta ir arī veļasmašīnai, tādēļ aktrise ir apņēmusies cītīgi izpētīt un salīdzināt ikdienā biežāk izmantotās veļas mazgāšanas programmas.

Eksperts norāda, ka noteikti nevajadzētu spert pārāk radikālus soļus elektrības taupīšanā, atsakoties no veļas mazgāšanas vai mazgājot drēbes ļoti reti.

Labāk ieteiktu izvēlēties ātrās mazgāšanas programmas, kas patērē gan mazāk elektroenerģijas, gan mazāk ūdens, gan arī, iespējams, likt mazāk mazgāšanas līdzekļu.

Marijas stratēģija turpmākajām divām nedēļām

Marija ir nopietni apņēmusies divu nedēļu laikā ieviest virkni jaunu paradumu elektroenerģijas patēriņa mazināšanai:

  1. Pāriet uz vienu ledusskapi;
  2. Nevirināt cepeškrāsni gatavošanas procesā;
  3. Bez vajadzības neuzstādīt augstāku cepeškrāsns temperatūru;
  4. Izslēgt cepeškrāsni 10 minūtes pirms receptē paredzētā gatavošanas laika beigām;
  5. Tējkannā liet tikai tik daudz ūdens, cik nepieciešams uzsildīt;
  6. Prombraucot atvienot tējkannu, televizoru u.c. elektroierīces no rozetes;
  7. Saskaitīt, cik mājās ir spuldzīšu un cik no tām ir nepieciešams nomainīt.

“Un tad jau paskatīsimies, kā mainīsies [elektrības] patēriņš,” viņa saka.

Eksperta komentārs

Komentējot Marijas plānu, Anrijs norāda, ka, protams, enerģijas “zagļi” ir jāatvieno no tīkla, bet tējkanna, kas atstāta iesprausta rozetē, neko nepatērēs. Eksperts atzīst, ka arī viņam piemīt niķis gatavojot pavērt cepeškrāsns durtiņas, lai pa šķirbu ielūrētu, kas tad notiek krāsnī. Anrijs atklāj, ka šo problēmu ir atrisinājis pavisam vienkārši:

Es kārtīgi notīrīju cepeškrāsns stiklu, lai, neverot vaļā durvis, varētu redzēt, kā izskatās ēdiens.

“Ja Marija tiešām paveiks visu, ko ir apņēmusies, tad ietaupījums būs un nākamā mēneša Energo pulss būs jau krietni labāks,” nešaubās “Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts.

Jau nākamajā rakstā uzzināsim, vai Marijai izdevās īstenot savu apņemšanos un sasniegt kāroto astotnieku. Kāds būs viņas elektroenerģijas ietaupījums? Un kurš būs Marijas cīņu biedrs šim izaicinājumam?

Lūk, te vari noskaidrot arī sava mājokļa Energo pulsa rādītāju un atrast praktiskus padomus tā veicināšanai, bet komentāros lūdzam ikvienu dalīties ar savām idejām un praksē pārbaudītiem ieteikumiem, kā iespējams uzlabot energoefektivitāti.

Raksts tapis sadarbībā ar Elektrum.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu