Krievija Navaļnija reģionālos štābus iekļauj teroristu un ekstrēmistu sarakstā (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Alekseja Navaņija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs.
Alekseja Navaņija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/FIle Photo

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija reģionālie štābi, par kuru slēgšanu dienu iepriekš paziņoja to koordinators Leonīds Volkovs, piektdien iekļauti teroristisko un ekstrēmistisko organizāciju sarakstā, savā tīmekļa vietnē paziņojusi finanšu uzraudzības organizācija "Rosfinmonitoring".

Pagaidām nav skaidrs, vai tas noticis saistībā ar šobrīd tiesā izskatāmo prokuratūras prasību Navaļņija dibināto Korupcijas apkarošanas fondu (FBK) un ar viņu saistīto Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu (FZPG) atzīt par ekstrēmistiskām organizācijām.

Taču bijušais Navaļnija Maskavas štāba koordinators Oļegs Stepanovs ļāvis noprast, ka tas saistīts ar šobrīd notiekošo prāvu.

"Kāpēc gaidīt? Galu galā tiesas spriedums ir jau iepriekš zināms. Korupcijas apkarošana Putina Krievijā ir ekstrēmisms," savā lietotnes "Telegram" kanālā raksta Stepanovs. "Viņi pat necenšas radīt tiesiskuma šķitumu."

Tomēr FBK pagaidām nav iekļauts teroristu un ekstrēmistu sarakstā.

Kā ziņots, Maskavas pilsētas tiesa jau otrdien apturēja FBK un FZPG darbību līdz galīgā lēmuma pieņemšanai, un paredzēts, ka prāva atsāksies 17.maijā.

Savukārt ceturtdien cietumā esošā Navaļnija līdzgaitnieks Volkovs paziņoja, ka, rēķinoties ar sagaidāmo tiesas spriedumu, opozicionāra reģionālo štābu darbība tiek pārtraukta.

Ja tiesa atbalstīs prokuratūras prasību, kā tas, visticamāk, arī būs, ar Navaļniju saistītās organizācijas tiks aizliegtas un var tikt uzsākta kriminālvajāšana pret šo organizāciju darbiniekiem, kā arī cilvēkiem, kas tām ziedojuši naudu un izplātījuši to materiālus.

2011.gadā dibinātais FBK izmeklē korupciju amatpersonu vidū, regulāri publicējot savus atklājumus, bieži vien "YouTube" video formātā.

Savukārt reģionālo biroju tīkls tika izveidots Navaļnija priekšvēlēšanu kampaņas laikā pirms prezidenta vēlēšanām 2018.gadā, lai gan opozīcijas līderim dalība vēlēšanās tika liegta.

Tīkls vēlāk atbalstīja izmeklēšanu par krāpšanos vēlēšanu procesā un popularizēja tā dēvētās gudrās balsošanas stratēģiju, no kuras acīmredzami prezidenta Vladimira Putina režīms baidās pirms rudenī gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām.

Navaļnijs pašreiz izcieš divarpus gadu cietumsodu par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā pēc saindēšanas ar kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis.

Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, trīs nedēļas ievēroja badastreiku, pieprasot ieslodzījuma vietai nodrošināt viņam pienācīgu medicīnisko aprūpi.

Pagājušajā nedēļā viņš tika izmeklēts civilajā slimnīcā un badastreiku pārtrauca.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu