Tiesībsargs: Tukuma traģēdijā sensitīvas informācijas publicēšana nebija nepieciešama

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušo informāciju par traģisko notikumu Tukumā, tai skaitā cietušās personas apsūdzībām citos noziedzīgos nodarījumos un iespējamiem veselības traucējumiem, tiesībsargs vēlas uzsvērt, ka gan valsts pārstāvjiem, gan medijiem ir nepieciešams pievērst uzmanību gan veidam, kādā informācija tiek atspoguļota, gan informācijas apjomam, kas tiek publicēts, norādīts tiesībsarga mājaslapā.

Tiesībsargam nav saprotama būtiskā nepieciešamība konkrētajā situācijā informēt sabiedrību par cietušā iespējamiem veselības traucējumiem, kas tika konstatēti citā kriminālprocesā. Tiesībsarga ieskatā tikai tas, ka personai bija kaut kad konstatēti konkrēta veida veselības traucējumi, nekādā veidā neliecina par to, kāpēc notika personas aizdegšanās. Tikai tas, ka personai ir konkrēta veida veselības traucējumi nenozīmē, ka persona rīkosies kaut kādā noteiktā veidā, piemēram, veiks pašnāvību u.tml. Tādējādi,

šādas sensitīvas informācijas izpaušanai plašai sabiedrībai konkrētajā situācijā nebija nekādas nepieciešamības.

Tāpat nebūtu pieļaujams un domājams, ka personai uzrādītās apsūdzības citā kriminālprocesā, kurā konstatēti veselības traucējumi, varētu būt šķērslis vai attaisnojums neizmeklēt pret konkrēto personu, iespējams, pastrādātus noziegumus.

Tiesībsarga uzskatā, jo īpaši būtiski, lai institūciju sniegtā informācija būtu korekta un precīza, lai sabiedrībā neveicinātu vēl vairāk stereotipus un neiecietību pret cilvēkiem, uzsverot viņu iespējamos veselības traucējumus.

Tiesībsargs jau iepriekš uzsvēra, ka īpaša uzmanība ir pievēršama naida noziegumu profesionālai un objektīvai izmeklēšana, lai iespējamie upuri saņemtu efektīvu savu tiesību aizsardzību. Tāpat tiesībsargs norādīja uz nepieciešamību stiprināt uzticību likumam un tiesībsargājošajām iestādēm, kas prasa aktīvu rīcību, lai tiktu novērstas jebkādas aizdomas, ka prettiesiskas darbības var tikt neizmeklētas.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) ir izvirzījusi vairākas versijas par incidentu Tukumā, taču netiek izslēgta arī varbūtība, ka nemaz nav noticis noziedzīgs nodarījums, pirmdien žurnālistiem pastāstīja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Zellis.

23.aprīļa rītā tika saņemta sākotnējā informācija, ka Tukumā kādā no daudzdzīvokļu mājām izcēlās ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, likumsargi konstatēja, ka divi vīrieši ir guvuši apdegumus.

Lai noskaidrotu notikušā apstākļus, sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Šobrīd kriminālprocesu izmeklēšanā pārņēmusi Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa.

Lai kliedētu bažas saistībā ar iepriekš izskanējušo informāciju par iespējamām nepilnībām policijas reaģēšanā, kā arī atteikumu sākt kriminālprocesu par draudiem cilvēka dzīvībai vai veselībai, VP Iekšējās kontroles birojā (IKB) sākta dienesta pārbaude. Zellis pirmdien sacīja, ka pārbaudes uzdevums būs rūpīgi un objektīvi izpētīt visus apstākļus, kas saistīti ar lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu. Pirms IKB pārbaudes noslēguma un atzinuma viņš policijas iepriekšējo lēmumu nekomentēja.

Kriminālprocesā turpinās aktīva, objektīva un rūpīga izmeklēšana, kurā tiek pārbaudīta visa iespējamā informācija un versijas, kas varētu būt saistītas ar minēto notikumu. Tāpat ir noteiktas vairākas ekspertīzes.

VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks pirmdien nekomentēja, vai no kaimiņiem iepriekš saņemtas jebkādas sūdzības par cietušajiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu