"Latvenergo": Zaļais kurss skars pilnīgi visas tautsaimniecības jomas (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektromobilis jaunajā uzlādes stacijā pie AS "Latvenergo" korporatīvās vadības ēkas Pulkveža Brieža ielā 12
Elektromobilis jaunajā uzlādes stacijā pie AS "Latvenergo" korporatīvās vadības ēkas Pulkveža Brieža ielā 12 Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Savienības (ES) izvirzītais Zaļais kurss jeb mērķis līdz 2050.gadam panākt klimatneitralitāti skars visas tautsaimniecības nozares, "Latvenergo" tirgus apskatā pauda kompānijas regulācijas lietu vadītājs Kristaps Ločmelis.

Viņš skaidroja, ka ES izvirzītais mērķis ietekmēs gan gan klasiskos "Latvenergo" koncerna darbības virzienus, gan arī visus uzņēmuma klientus. Tāpēc tam ir un būs milzīga loma gan koncerna nākamā perioda stratēģijā, gan arī tālākā nākotnē.

"Mums katrā jomā no aprites ekonomikas un bioloģiskās daudzveidības līdz ilgtspējīgam finansējumam ir jāspēj saskatīt to nākotnes virzienu un procesus Eiropā, kuros sagaidāmi lēmumi zaļā kursa ietvaros," teica Ločmelis.

Regulācijas lietu vadītājs atgādināja, ka Zaļais kurss ir esošās politikas ieviešanas būtisks paātrinājums, uzliekot dalībvalstīm vēl ambiciozākus klimata mērķus un acīmredzami prasīs arī nekavējošu Nacionālā enerģētikas un klimata plāna "2030" pārskatīšanu.

"Tuvākā gada vai divu laikā Eiropas Komisijas uzdevums ir piepildīt zaļā kursa rīcībpolitikas ar saturu un tuvākā atskaites laika nogriežņa mērķa rādītājiem.

Tas būs pamatīgs darbs, kas paredzēs izvirzīt jaunus 2030.gada Eiropas Savienības mērķus, mainīt ievērojamu daudzumu normatīvā regulējuma un panākt, ka arī dalībvalstis ievieš attiecīgus regulējumus.

Šobrīd mēs varam secināt, ka politiskais vektors nemainās, bet mēs nevaram būt līdz galam pārliecināti, cik straujas būs pārmaiņas un kurus sektorus tās skars primāri," sacīja Ločmelis.

Viņš piekrita, ka, raugoties "Latvenergo" nākotnē, ir skaidrs, ka kompānijai ir nepieciešams pārskatīt un atbilstoši modelēt savas darbības galvenos virzienus. Tādi notikumi kā pievienošanās Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržai, starpsavienojumu darbības sākšana, elektroenerģijas tirgus atvēršana, gāzes tirgus atvēršana ir vēsture. Pašlaik paralēli vēsturiskajiem pamatbiznesa segmentiem - ražošanai, sadalei un tirdzniecībai tiek noteikti jauni attīstības ceļi, rūpējoties arī par klientu interesēm un vajadzībām un palīdzot tiem pielāgoties zaļā kursa izaicinājumiem.

"Šobrīd jau redzam, ka elektromobilitāte un saules paneļu izmatošanas pieaugums jau apsteidz sākotnējās ekspektācijas. Pieaugs interese un arī piedāvājums uzņēmumu un mājsaimniecību energoefektivitātes jomā. Paplašināsies viedo tehnoloģiju pielietojums gan klientu, gan piegādes pusē (tīklos un ražošanā), patērētāji kļūs par pašražotājiem (prosumers). Mūsu domāšana un rīcība jau ir mainījusies zaļā kursa virzienā, un visi apstākļi šobrīd rāda, ka nākotnē process notiks daudz straujāk," norādīja "Latvenergo" pārstāvis, kurš izcēla, ka, kļūstot atvērtiem pret inovācijām un digitalizāciju visplašākajā nozīmē, mēs paši veidosim nākotni savos uzņēmumos, no kā iegūsim visi.

Ločmelis pauda, ka Zaļais kurss ir politiska iniciatīva ar visplašāko stratēģiju un politikas virzienu kopumu, kas aptvers visas tautsaimniecības nozares, lai mazinātu klimata pārmaiņu ietekmi,

galvenokārt mazinot siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijas, radītu mazāk atkritumu, atjaunotu un saglabātu bioloģisko daudzveidību, veicinātu aprites un bioekonomikas attīstību.

"Latvenergo" koncerna auditētais apgrozījums 2020.gadā bija 773,391 miljons eiro, kas ir par 8,1% mazāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga par 23,3% un bija 116,309 miljoni eiro. Vienlaikus koncerna māteskompānijas "Latvenergo" apgrozījums samazinājās par 11,9% un bija 385,612 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa pieauga par 53% un bija 154,848 miljoni eiro.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu